Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Мермерски: „Храната може да е лекарство или отрова”

| обновено на 20.01.14 в 13:23
Снимка: архив БНР

За професор Христо Мермерски няма тайни  по отношение на  здравословното хранене и начин на живот. Той е на достолепните осемдесет години, но продължава да работи, води предаване за здравословно хранене и подготвя поредната си книга по темата. Зад гърба си има  27 книги в съавторство със сина си Йонко Мермерски, който поема по стъпките на своя баща. Баща и син пишат книгите си заедно, макар и от разстояние, тъй като д-р Йонко Мермерски живее и работи във Вашингтон. „Храната трябва да бъде вашето лекарство и лекарството – вашата храна“ – това е философията, залегнала в книгите им, които са сред най-четените заглавия за природно лечение и здравословно хранене.

Проф. Мермерски е космополитна личност. Завършил е Селскостопанската академия у нас,  защитил е докторантура в Москва. Специализирал е във Великобритания, Германия, Италия, Русия и САЩ. Като преподавател, лектор и изследовател е посетил повече от 150 университета в САЩ, Русия, Европа, Африка и Азия. Проучва детайлно лечебни рецепти от цял свят и причините за тяхната ефикасност:

„Преди по-малко от девет години завърши едно изследване на Световната здравна организация, което показва, че 70 процента от болестите се дължат на лош, „престъпен” начин на хранене, обяснява проф. Мермерски. Неправилното съчетание на храните е убийствено за стомаха, той не може да ги преработи. За съжаление, в нито едно висше учебно заведение в България, като започнем от медицинските университети, минем през хранително-вкусовите и свършим с агрономическите,  не се изучават лечебните качества на храните. Така например само един морков осигурява на организма дневната потребност от витамин „С”, и до четири дни от витамин „А”. Тези витамини  плюс витамин „Е”  са т.нар. антиоксиданти. Когато консумираме нездравословни, химически преработени и консервирани храни, се получават свободни радикали, които унищожават клетките от пръстите на краката до мозъка, вследствие на което  се получава бързо остаряване на човешкия организъм. Ако ние се храним повече с плодове и зеленчуци, това няма да се случи. Има и друго изследване на СЗО, което показва, че ако приемаме дневно 400 грама плодове и зеленчуци, вероятността да се разболеем от ракови заболявания е много малка, тъй като те съдържат химични съединения, които унищожават канцерогените в началната фаза на тяхното развитие. Много ценен в това отношение е доматът, който освен антиоксиданти съдържа и ликопен – химично съединение, което има противораково действие. При нас обаче здравната култура по отношение на храненето не е на ниво и затова  имаме над милион и половина души с високо кръвно налягане, над 500 000 с диабет, над 200 000 раково болни и стотици, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Българинът, най-общо казано, има безразборен режим на хранене и това е в негова вреда.”

Книгите на Христо и Йонко Мермерски са базирани на множество изследвания и анализи. Те не отричат лекарствената медицина, но са противници на превръщането ни в „роби“ на фармацевтичната индустрия. Именно това и множеството полезни и лесни за изпълнение съвети, правят книги като „Природната медицина“ толкова успешни и интересни за читателите:

„Природната медицина, с която аз се занимавам, има четири основни направления, посочва проф.Мермерски. Става въпрос за съвременната природна медицина. Едно от уникалните направления, което стартира развитието си през последните 60 години се нарича: „ Как да се лекуваме и да запазим здравето си, хранейки се.” Другото направление е „Как да прочистим организма си и да забавим стареенето.” Тук става въпрос най-вече за употребата на различни видове чайове. Третото направление е „Лечение с целебни билки”, а четвъртото – „Соколечение”. Оригиналното при нас е, че ние сме проучили химичния и биологичен състав и свойствата на над 200 храни. На тази база сме изследвали лечебните качества на тези храни и сме определили как с употребата им можем да се предпазим от определени болести или да лекуваме вече настъпили такива.

По време на работата си като лектор в Масачузетския университет в САЩ, проф. Мермерски получава една от поредните  покани да остане да живее и работи зад граница. Той обаче отново отказва: „Аз никъде не се чувствам така добре, както в България, споделя проф. Мермерски. Тук съм роден, тук са приятелите ми, тук са родени децата ми. Работил съм много в чужбина,  и сега имам предложения, но  не изпитвам никакво желание да заминавам. Каквото има да видя, съм го видял и тук ми е мястото.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11