Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закуската с Митеран – важен епизод за промените в България

БНР Новини
Президентът Росен Плевнелиев, президентите Желю Желев (1990-1997) и Георги Първанов (2002-2012) участваха в закуска в посолството на Франция у нас, по повод на 25-ата годишнина от посещението на френския президент Франсоа Митеран в България и неговата закуска с 12 български интелектуалци.
Снимка: БТА

Преди 25 години на официално посещение в България идва френският президент Франсоа Митеран. Освен с тогавашния държавен глава и комунистически лидер Тодор Живков той се среща с учени от БАН, с преподаватели и студенти от Софийския университет, посещава Френската гимназия в София. А на закуска с него във Френското посолство са поканени 12 видни български интелектуалци и дисиденти, сред които е и бъдещият президент Желю Желев. Тази работна закуска с Митеран остава в най-новата ни история като един от знаковите моменти, предшестващи демократичните промени.

На снимката: академик Алексей Шелудко, поетесата Блага Димитрова, президентът Франсоа Митеран, Копринка Червенкова – журналист.            Снимка: архив БТАСъбитията от паметната 1989 г. промениха облика на нашата страна, която пое по пътя на трудните, но необходими икономически и политически реформи. Четвърт век по-късно трима български президенти: Желю Желев, Георги Първанов и Росен Плевнелиев участваха в закуска във Френското посолство по повод годишнината от посещението на Митеран в България. За отбелязването й дойде и френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен. А в Софийския университет бяха организирани три кръгли маси, посветени на края на прехода, европейското приобщаване и мобилизирането на гражданското участие. Според проф. Иван Илчев, ректор на най-старото висше учебно заведение у нас, не е случайно, че френският президент преди 25 години идва в него:

„Това беше израз на обществения кипеж през втората половина на 80-те години, един от чиито основни центрове бе Софийският университет – посочва Иван Илчев. – Не на всички ни бе ясно каква точно промяна търсим тогава, но бе ясно, че тя е нужна. Тук бяха обсъждани, често наивно, но винаги с плам, варианти за бъдещето на България и на българското общество. Тук бяха основани някои от първите организации, които си поставяха за цел промяната. Преподавателите и студентите от Софийския университет стояха в основата на многобройните възникващи тогава граждански организации.”

Проф. Илчев хвърли мост и към наскоро отминалите студентски протести в СУ за оставка на правителството. Той посочи, че въпреки различните тълкувания в българското общество на студентските акции, самият факт на протеста означава, че Софийският университет продължава да бъде място на интелектуално несъгласие. Място, в което се провеждат по думите му „действия, вълнуващи до голяма степен блатото на посредствеността у нас”.

Ето какво сподели пред студентите Тиери Репантен:

Тиери Репантен, Снимка: БГНЕС„Преди 25 години вашата държава се управляваше от една партия, която предпочиташе да държи страната в нищета и да използва сила срещу населението, вместо да приложи каквито и да било реформи на своя властови монопол. Но въпреки това, през 1989 г. в София президентът Франсоа Митеран видя лъч светлина при разговорите си с група български интелектуалци по време на закуската, останала в историята на френско-българските отношения. При срещата си с него българските студенти отговориха блестящо на неговите въпроси. Месеци по-късно същото това поколение излезе на улицата, за да се увери, че свалянето на Тодор Живков няма да остане просто мимолетно събитие, и за да свали окончателно този режим. Посещението на Франсоа Митеран спомогна също така да се затвърди връзката между нашите две страни, да покажем нашата културна и интелектуална близост. В този дух е и моето сегашно посещение в България. Ние сме част от един общ политически проект в рамките на Европейския съюз – проект, който трябва да осъществим заедно във Франция и в България. А преди 25 години никой не смееше и да си представи, че един ден нашите две държави ще бъдат част от един и същи съюз и от един отбранителен алианс. През тези 25 години България преживя сериозни структурни и политически промени, които й позволиха да се присъедини към Европейския съюз през 2007 г. Процесът на европейска интеграция продължава и той има една цел – да създаде една по-силна, по-солидарна Европа, в която разликите в нивото на живот между отделните държави трябва да изчезнат. Убеден съм, че всички ние имаме нужда от Европа, която да е способна да защитава своето място в международен план, да защитава европейските граждани от икономическите сътресения и да е гарант на демокрацията и гражданските свободи във всяка една от страните-членки.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28