Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европари връщат блясъка на античния град Августа Траяна

БНР Новини
Снимка: wikipedia.org

Община Стара Загора възкресява паметници на римския град Августа Траяна с еврофинансиране. Археологическите останки, разкрити в центъра на Стара Загора, са запазени и интегрирани в съвременна градска среда с пари по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013 г.), направление „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”. Проектът е за над 4 млн. лв., посочи директорът на Регионалния исторически музей Мария Камишева. Реставрирани и експонирани са Западната порта на античния град, площадът, оформен до нея, част от главните улици на римското селище и съвременната инфраструктура, съпровождаща подобен туристически комплекс. По проекта е предвидено още да се изградят нови туристически атракции и площадка за работа с деца.

Снимка: www.museum.starazagora.netС какво е уникален тукашният античен форум?

„Форумът на Августа Траяна, за разлика от всички други римски антични градове в света, е разположен при Западната порта на селището. Обикновено при строежа на такива градове форумният комплекс, т.е. централният площад, се разполага при пресечката на двете главни улици. Тук при проучванията такова нещо не е установено. И всъщност площадът, оформен при Западната порта, изпълнява ролята и на своеобразен форумен комплекс. Именно с това Стара Загора и Августа Траяна са уникални в света. Доколкото на мен ми е известно, такова нещо не е откривано другаде до момента. Самият комплекс е оформен от едната страна със седалки, на които жителите на града са седели, когато са участвали в политическия му живот, при различни религиозни ритуали или са наблюдавали театрални постановки и гладиаторски борби. Стара Загора е от градовете в България, известни с най-много открити до момента антични мозайки. Разкрити са над двадесет такива. В самия проект бе предвидено обновяването на една от мозайките, възстановена с покритие още през 60-те години на миналия век. За времето си то е било много добре направено, но с течение на годините материалите, с които е изготвена защитната фасада, са остарели и имахме доста проблеми със запазване на паметника. Засега в част от мозайките е изпълнена хидроизолация, за да не прониква влага и да нарушава паметника.”

Какви нови туристически атракции предвиждате?

„Предвижда се да бъдат показвани т.нар. туристически представления в източната част на античната улица, източно от форумния комплекс. А през летните месеци той ще изпълнява ролята на своеобразен римски пазар. Освен това, жителите и гостите на града могат да се облекат в антични облекла, които също са изпълнени по този проект. От интерактивни дъски чрез най-нови компютърни методи посетителите могат да се запознаят с историята на града и работата по проекта.”

Снимка: www.museum.starazagora.netКакво предлага на посетителите Регионалният исторически музей?

„В Регионалния исторически музей основно работим с младите хора. Но по-възрастните също има какво да видят. Имаме например проект „млад археолог”, който е много интересен. Предлагаме и запознаване със средновековния войн. Както и различни тематични разходки в Стара Загора, свързани с нейната история от най-дълбока древност до наши дни. Например, до праисторическите медни рудници, до селищните могили, намиращи се в близост до града. Или пък това, което е свързано с античността – ние сме го нарекли „невидимата Августа Траяна”. Защото нещата, които се проучват в част от центъра на града, остават под съществуващите в момента сгради. Или просто са обозначени на уличното платно, но хората не знаят какво е това.”

Общината има намерение да кандидатства за еврофинансиране и за следващия програмен период (2014-2020 г.). Става дума за мозайката, която е покривала приемната зала на термите в Августа Траяна. До момента от нея са разкрити 220 кв.м. Тя не е била включена в сегашния проект. Предвижда се над нея да се изгради защитно покритие. Регионалният исторически музей в Стара Загора разполага с богата колекция предмети от различни епохи. Негови експонати са показвани в български изложби в Европа и в Япония. През следващата година артефакти от колекцията му ще участват в наша експозиция в Лувъра



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05