Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: „До средата на 2014 г. не очаквам коренна промяна в сблъсъка между политическите партии и лидери”

БНР Новини
Снимка: БТА

Българският президент Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова отчетоха дейността на институцията по повод приключването на втората година от встъпването им в длъжност. По думите на държавния глава последните две години са преминали под знака на големи предизвикателства в историята на ЕС с най-тежката криза от 80-те години на ХХ век насам. За България това е кобинация от кризи, в това число вълна от протести и силен имиграционен натиск през изминалата година. Но най-тежкият проблем за българите е била липсата на доверие, подчерта той.

На въпроса на Радио България ще се стабилизира ли политическата ситуация през 2014 г. след нестабилната 2013 г., президентът Плевнелиев отговори така:

„Не очаквам до средата на 2014 г. да има коренна промяна от гледна точка на исторически най-силното противопоставяне, което ние виждаме от 24 години насам между политически партии и лидери. Да, демокрацията изисква в парламента да има сблъсък на идеи и политически партии. Но за първи път в демократичната история на България допускаме според мен едно не толкова демократично действие. А именно: лидерите да се сблъскат един срещу друг, да изгорят всички мостове помежду си, да не могат да се гледат. Какво ли не чухме и не видяхме от най-високата парламентарна трибуна в изказвания на лидери на големите политически партии. Българският народ не заслужава да го чуе и то не спомага за повишаване на доверието между институциите. Нормално е да има сблъсък на идеи и политически субекти. Но не е нормално да има личностен сблъсък, който да прерасне във войни и конфликти. За съжаление, ние ще видим този личностен конфликт с цялата си сила да се разгори до идващите Европейски избори. Политическото противоборство „на всяка цена” и поемането на властта „на всяка цена” понякога не спомагат за решаването на наболелите за нацията проблеми.”

За българите в чужбина нещата вървят добре, коментира в отговор на въпрос на Радио България вицепрезидентът Маргарита Попова. Причината за това е, че президентството и изпълнителната власт следват начертаната още от 2012 г. посока. А именно: финализиране на Стратегията за българските общности в чужбина, която се подготвя още от 2011 г. Тя припомни, че на срещата на техните представители в края на 2013 г. в София централният въпрос е бил националното им представителство в родината, как те да участват в политиките на държавата.

„До края на април тази година ще направим втора конференция на българските общности в чужбина с представители на изпълнителната власт и президентството тук, в София. Ще е посветена на Стратегията, каквато трябва да я видим в окончателния й вариант. Предполагам, че ще има акцент от интерес за образователното и социалното министерство. Това са двата ресора от изпълнителната власт, които най-пряко, почти ежедневно имат отношение по въпроса. Добри са новините за българските общности в чужбина, стига да не се разпилее тази консолидирана воля и желание да работим по този въпрос сега.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35