Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценни дарения преобразиха Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”

БНР Новини
Снимка: nufi-kotel.com

Скрит в една от живописните котловини на Стара планина, град Котел привлича не само с историческото си минало. Там преди повече от четири десетилетия отваря врати първото средно училище за български фолклорни изкуства в Европа. Понастоящем то е със статут на национално и носи името на големия композитор и диригент Филип Кутев. В историята на училището 2013 ще остане като една от най-благодатните години. Щедрите дарения от частни спонсори включват не само парични суми, а и ценни артефакти, без които подготовката на учениците не би била същата.

Снимка: nufi-kotel.com


„Искам да изкажа благодарността си на Калин Сутев, варненски бизнесмен. Той има голяма заслуга за „златния дъжд”, който се изля над талантите от Котел” – казва директорката Мария Градешлиева. От нея научаваме как започва всичко:

„Подписахме договор с фирмата на г-н Сутев. Той ни представи на австрийски туристи, големи почитатели на родния фолклор. През годината им изнесохме 52 концерта. Съвсем неочаквано те поискаха да ни подпомогнат финансово. Споделих, че има спешна нужда да бъде обновено нашето общежитие, където живеят 130 деца. Членовете на Австрийско дружество на пенсионерите, както и организаторът от българска страна ни дариха пари. Така на 17 септември ние прерязахме лентата на реновираните жилищни помещения с ново обзавеждане. С подкрепата на фирмата на г-н Дейл Райън през 2013 г. представихме България на международен фолклорен фестивал в Шотландия. Също така една невероятна дама – Валентина Иванова Войнова-Крумова ни дари висококачествено пиано. Трябва да спомена и изключителния жест на проф. Манол Тодоров – виден фолклорист, теоретик и изследовател, който предостави цялата си библиотека на нашите млади таланти и преподавателите им. В дарението има специализирана литература на няколко езика, както и 102 грамофонни плочи с музика на народите от Европа и Азия. Той направи тази добрина с ясното съзнание, че 60-годишният му труд попада в правилните ръце.”

Снимка: nufi-kotel.com



Всяка година в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” се провеждат два национални конкурса. „По наша инициатива преди години започнахме танцовия конкурс „Златна гега”. По-късно по идея на преподавателя ни г-н Ташо Барулов стартирахме вокално-инструменталния конкурс „Песенна дъга над Кутев”. Той събира участници от 6 до 19-годишни, както любители, така и професионални музиканти. И двата с течение на времето се развиха и непрестанно привличат нови таланти. Щастлива съм, че на последното издание на „Песенна дъга” имаше около четиристотин участници, а на „Златна гега” те бяха над петстотин. Доказахме, че сме добри организатори на мероприятия от състезателен тип. На тях подбираме част от нашите бъдещи ученици. Компетентно жури отличава най-талантливите деца и те получават годишни стипендии. Радвам се, че с подкрепата на Министерство на културата и двата ни конкурса получиха статут на национални.”

Понастоящем броят на възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства е 220. През 2014 г. ръководството е планирало няколко събития. Ето какво каза Мария Градешлиева:

„Една от най-мащабните ни изяви ще бъде на фолклорния фестивал в Анталия, където танцовата формация към училището ще представи българските народни традиции. Също така ще продължим да записваме нашата нова продукция, а в края на април пристигат първите групи туристи от Австрия. Ще ги зарадваме с нови 52 концерта.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15