Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Като говорите за Украйна, сещайте се за „Източното партньорство”

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е пред гражданска война? По улиците на Киев отново имаше ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция. „Властите обявиха война на народа на Украйна и действията им доведоха до сблъсъци в центъра на столицата”. Това каза лидерът на украинската партия УДАР – Виталий Кличко, във видеообръщение към украинците.

От своя страна президентът на Украйна Виктор Янукович заяви, че сблъсъците между полицаи и антиправителствени демонстранти в Киев заплашват цялата страна. „Аз се отнасям с разбиране към вашето участие в масовите акции, и съм готов да изслушам вашата позиция и съвместно да намерим път за разрешаване на съществуващите противоречия. Но сега, когато мирните демонстрации прерастват в масови безредици, съпровождани от насилие, аз съм убеден, че това заплашва не само обществеността в Киев, а и цяла Украйна”, заяви Янукович в обръщение към украинския народ.

До тази криза се стигна, защото Виктор Янукович отказа да подпише споразумениeто за асоцииране на Украйна към ЕС по време на срещата на „Източното партньорство” във Вилнюс, като обяви, че не иска да жертва икономическите отношения с Русия.

Всъщност, Украйна поиска от Европейския съюз 20 млрд. евро помощ, за да подпише споразумението за асоцииране.

По-голямата помощ щеше да позволи на страната да се подготви по-добре за присъединяването към ЕС и за споразумението за свободната търговия.

От Брюксел обаче са категорични, че договорените условия няма да се променят, защото стремежът на Европейския съюз е да изгради и система във вътрешните си граници за обмяна на енергия между страните, в това число и на синьо гориво. Това се обяснява и с опита за намаляване на зависимостта от внос на газ от Русия. Украйна, която няколко години безуспешно се опитваше да постигне намаляване на цените на газа от Русия, започна да купува гориво от Европа. През ноември 2012 г. страната започна да внася газ от Полша по споразумение между „Нафтогаз Украйна” и немската RWE. Киев получи и първите обеми от газ през Унгария. Украйна разчита и на реверсивни доставки през Румъния и Словакия.

Европа, за разлика от Русия, не можа обаче да предложи на Киев, а и на другите страни от „Източното партньорство”, конструктивна програма. Президентът Янукович прекрасно осъзнава, че отстъпките на Брюксел в рамките на подписания договор за САЗСТ (Северноамериканската зона за свободна търговия) не могат да гарантират на Украйна нужния й обем от финансова помощ. Целта на ЕС е да откъсне Украйна от привичното й икономическо пространство и да обезпечи пазар на своите продукти.

Политиката на Евросъюза се оказа заложник на амбициозната политика на младите европейски демокрации – Полша, Литва и др. По програмата за „Източното партньорство” са изразходвани доста сериозни средства, които можеха по-ефективно да се използват в южно направление, в частност и за България. В същото време „лидер” сред страните от „Източното партньорство” се оказа Молдова с корумпираното си и разкъсвано от вътрешни противоречия правителство, което не се поддържа от болшинството от молдовците.

Още от категорията

Томбола с награди за ваксинираните

Здравното министерство ще организира томбола за имунизирани срещу коронавирус, съобщи пред Нова тв служебният министър на туризма Стела Балтова. “Като се ваксинираш, може да получиш награда – например таблет или часовник”, поясни тя. В момента не се..

публикувано на 19.09.21 в 14:42

Запазва се процентът на положителните проби за коронавирус

През последното денонощие са установени 951 случаи на коронавирус от направените 12 448 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 7,6% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 184, в Бургас – 109 и..

публикувано на 19.09.21 в 09:00

Софтуерът за преброяването няма удостоворение за сигурност

Софтуерът за преброяване на населението не е минал през удостоверяване на мрежовата и информационната сигурност, съобщи Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“. Като причина за затрудненията по електронното преброяване Националният..

публикувано на 18.09.21 в 11:48