Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Тодорова отбелязва с концерт рождения си ден

БНР Новини
Снимка: БГНЕС








В края на януари Камелия Тодорова навърши 60 години. Личният й празник е повод за равносметка в професионален аспект. А тя е творец с много богат и разнообразен живот, изпълнен с редица предизвикателства.

Талантливата певица завършва Естрадния отдел на Националната музикална академия при Ирина Чмихова. За времето си, Камелия е от малкото български музиканти, предпочели да пеят  в „забранения” за тогава стил джаз. В изграждането си като изпълнител тя търпи влияние от пианисти като Марио Станчев и Сашо Мирев. В същия този период Камелия Тодорова добива особена популярност и с поп музика. Незабравими са песните й „Не ме гледай така, момче“, „Прошепнати мечти“, „Настроение” с които певицата ще остане в българската музикална история. През цялата си кариера, Камелия Тодорова пътува в чужбина, участва в различни фестивали, печели награди. Оттогава до сега има издадени няколко самостоятелни албума.

През 80-те името на талантлива джаз певица се свързва и с българското кино. Най-яркият спомен, с който тя остана в сърцата на хората е ролята, която Камелия Тодорова изигра във филма „Търновската царица”. В него партнира на големите български актьори Невена Коканова и Стефан Данаилов. Лентата бе създадена по едноименната повест на Емилиян Станев, а музиката във филма е композирана от Георги Генков. Сценарист и режисьор бе Янко Янков. Следват още филми,  в които певицата оставя своето чаровно присъствие. Сред тях са „Прилив на нежност“ и „Бон  шанс, инспекторе“.

На 24 януари  Камелия Тодорова отбелязва рождения си ден с концерт в столичен клуб. Всички нейни почитатели ще се насладят на музика, предложена от най-изявените джазмени у нас със своите формации – Мишо Йосифов квинтет,  Живко Петров трио, Ангел Заберски – син трио, Васил Петров, Калин Вельов и други. Репертоарът, който ще представят, е ретроспективен поглед на творчеството на Камелия, включващ най-обичаните й и емблематичните български песни, както джаз и соул пиеси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15