Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История с китара – спомен за Георги Минчев

Снимка: lostbulgaria.com

За младото поколение Георги Минчев е онази митична личност, на която години наред Васко Кръпката посвещава фестивала „Цвете за Гошо“. Той е името от паметната плоча в Созопол или бронзовата фигура в Каварна – „българската столица на рока“. А при всеки протест отново и отново придобиват популярност песните, които създаде през бурните години в началото на политическите промени в края на миналия век. Откровен в творчеството си, той беше изключително прям и в личните си контакти. Зареден с непримирим бунтарски дух и в същото време – изискан по свой, неподражаем начин. И до днес  песните му имат огромен кръг почитатели, някои от тях са в репертоара на съвременните рок изпълнители – от романтичните „Бяла тишина“, „Снегът на спомена“и „Сребърни ята“ до „мъжкарските“ „Бира секс и рокендрол“, „Сам на бара“, „Гадже бонбон“ и др. За да ги слуша човек, не е необходим специален повод, нито дори специално настроение. Всяка от тях разказва своя история, в която въвежда слушателя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15