Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История с китара – спомен за Георги Минчев

Снимка: lostbulgaria.com

За младото поколение Георги Минчев е онази митична личност, на която години наред Васко Кръпката посвещава фестивала „Цвете за Гошо“. Той е името от паметната плоча в Созопол или бронзовата фигура в Каварна – „българската столица на рока“. А при всеки протест отново и отново придобиват популярност песните, които създаде през бурните години в началото на политическите промени в края на миналия век. Откровен в творчеството си, той беше изключително прям и в личните си контакти. Зареден с непримирим бунтарски дух и в същото време – изискан по свой, неподражаем начин. И до днес  песните му имат огромен кръг почитатели, някои от тях са в репертоара на съвременните рок изпълнители – от романтичните „Бяла тишина“, „Снегът на спомена“и „Сребърни ята“ до „мъжкарските“ „Бира секс и рокендрол“, „Сам на бара“, „Гадже бонбон“ и др. За да ги слуша човек, не е необходим специален повод, нито дори специално настроение. Всяка от тях разказва своя история, в която въвежда слушателя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15