В земеделската ни традиция съществуват редица правила и ритуали, които съпровождат засаждането и поддържането на лозата. Вярва се, че ново лозе се засажда при пълнолуние – за да се пълнят след време бъчвите с вино. Не е добре обаче това да става във високосна година – лозите няма да дават плод. Въпреки че всичко свързано с лозето и виното се счита за мъжка работа, засаждането трябва да започне жена, родила много здрави деца. Изричайки пожелания за плодородие и изобилие, тя полива на кръст земята с вино три пъти. Чак след това мъжете започват своята работа. В деня на засаждане задължително се приготвя боб, а когато се хранят, хората произнасят пожелания – да набъбват пръчките като бобените зърна и гроздето да наедрява като тях. Разбира се, на трапезата се слага вино.
За да има добро вино, най-важен е ритуалът с хляба, наречен бъчва. Той се приготвя на Бъдни вечер от неголям къс тесто, наподобяващ дървения съд. Украсата е с тестени пръчки, подредени като обръчите на бъчвата. Стопанинът на дома символично пълни с вино хляба и отпива от него. Всички, които присъстват, отчупват по едно късче, занасят част от него и на лозето. Подобни хлябове участват в ритуалите на Трифон Зарезан, както и при засаждане на лози.
За народа ни всички дарове на лозата имат пречистващи свойства. При лечение на някои болести народната медицина препоръчва няколко дена да се пие само гроздов сок. С вино и хляб магии не могат да се правят – толкова са чисти. Дори оцетът, получен от вино, притежава силата да гони уроки. Затова деца и млади момичета, „хванали лоши очи“, се мият с оцет над огъня. У нас популярни имена са Лозан, Лозанка, Лозинка, Гроздан. Счита се, че тяхната връзка с лозата и гроздето даряват с младост и благополучие хората, които ги носят.
Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...
В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..
Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..