Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на София Филм Фест

БНР Новини
Снимка: МСФФ 2014

Българските киномани с нетърпение чакат София Филм Фест – един от мащабните и значими кинофоруми в Централна и Източна Европа. Официалната му програма ще бъде между 6 и 16 март и ще включва около 160 пълнометражни игрални и документални продукции, както и над 70 късометражни заглавия.

„Съдилището”
Началото ще бъде дадено в голямата Зала №1 на Националния дворец на културата с ексклузивна прожекция на новия игрален филм на Стефан Командарев „Съдилището”. Предишният кинопроект на българския режисьор „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” имаше изключителен международен успех и засега е единствената българска лента, изкачила се до шортлистата на деветте кандидатури за „Оскар” за чуждоезичен филм през 2010 година. „Съдилището” е копродукция между България, Германия, Хърватия и Македония. Консултанти по сценария са Милена Йелинек, която има зад гърба си 25-годишна кариера във Факултета за сценаристи на Колумбийския университет в Ню Йорк, и носителят на „Оскар” за сценарий Том Абрамс. В основните роли ще видим известни български актьори като Асен Блатечки, Ованес Торосян, Параскева Джукелова, както и сръбската звезда Мики Майнолович, който бе в главна роля и в „Светът е голям...” Манойлович е поканен специално за прожекцията в София.

„Когато се съмне”

Специален гост на София Филм Фест ще бъде и големият чешки режисьор Иржи Менцел, носител на „Оскар” за филма си „Строго охранявани влакове”. В рамките на фестивала той лично ще представи най-новата си творба „Дон Жуановци” и ще получи титлата Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ. Менцелполучи наградата на София за цялостен принос в историята на киноизкуството през 2007 година, а сред тазгодишните й носители ще бъде сръбският кинематографист Горан Паскалевич, който ще пристигне в България с най-новия си филм „Когато се съмне”.

„Гранд Хотел Будапеща”
Едно от най-очакваните заглавия в програмата на форума е „Гранд Хотел Будапеща” на Уес Андерсън с участието на Ралф Файнс, Едуард Нортън, Тилда Суинтън и други  звезди. В София филмът ще бъде показан непосредствено след световната си премиера на откриването на „Берлинале 2014” . В програмата е и „Великата красота” на Паоло Сорентино, който вече има четири Европейски филмови награди, отличен е и със „Златен глобус” за чуждоезичен филм и има шансове да се сдобие с „Оскар”.

Прожекцията на скандалния нов проект „Нимфоманка” на  Ларс фон Триер ще бъде сред специалните събития на феста. В главната роля ще видим френската актриса Шарлот Генсбур. Датският режисьор и сценарист ще бъде представен и с почти всички заглавия от филмографията си. Ретроспективата на Триер е част от подгряващата програма на СФФ, която за трета поредна година започва седмица преди откриването му.

„Нимфоманка”

В конкурса за дебютен и втори игрален филм ще се състезават 12 заглавия, за първи път в него участват ленти от Китай, Индия, Грузия и Палестина. Ще има балкански, а също и документален конкурс. А българските късометражни творби ще мерят сили в състезанието за приза „Джеймисън” (JAMESONSHORTFILMAWARD). На фестивала ще бъдат прожектирани родни игрални филми, завършени след март миналата година. Предвидено е премиерно да бъдат показани и осем български документални ленти.

И тази година София Филм Фест ще отиде при зрителите в  Бургас, Пловдив и Варна.

Новаторско предложение за тази година е билетът за кино. Той ще бъде „скрит” в консервна кутия и няма да бъде фиксиран за конкретна прожекция, а чрез индивидуален номер ще дава възможност на притежателя му сам да определи кой филм, кога и къде иска да гледа, като запази своето място онлайн или чрез телефонно обаждане. Билети за 18-то издание на СФФ ще има в супермаркети, в магазините за подаръци, в книжарници, бензиностанции, заведения.

Снимки: МСФФ 2014



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14