Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненската обсерватория с международни награди

БНР Новини
Снимка: wikimapia.org

Едно от местата, наред с Делфинариума и Морската градина, които гостите на Варна си струва да посетят, е астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник”. Обсерваторията прави наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: на астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари (обекти, излъчващи огромно количество енергия)...

„2013-а година беше много успешна за обсерваторията. Спечелихме две първи награди в престижни международни конкурси”, обяснява нейният директор Свежина Димитрова  и допълва: „Вече 46-та година Варненската обсерватория обогатява познанията на жителите и гостите на града в областта на астрономията. Работим предимно с ученици, но посрещаме и възрастни хора. Посещават ни групи ученици от цяла България. Миналата година колегата Веселка Радева, заедно с ръководения от нея екип ученици спечели две първи награди в международния конкурс на НАСА за изграждане на космически колонии. Благодарение на спонсорство, учениците заедно с ръководителите си успяха да отидат на Международната конференция за развитие на космоса в Сан Диего и представиха своите проекти на този висок научен форум. И още – на Международната олимпиада по астрономия  наш ученик спечели сребърен медал. Това е  голямо признание за работата ни тук в обсерваторията, с всички ученици от Варна и областта, в решаването на задачи по астрономия. В  момента тече и третата панбългарска кампания за търсене и проследяване на опасни астероиди, част от международната програма на НАСА, така че работата в обсерваторията кипи с пълна сила. Тази година отбелязваме 450 години от рождението на Галилео Галилей и във връзка с това при нас предстоят изложби, конкурси, много интересни прояви, свързани с тази годишнина. Сега, в началото на февруари, стартираме конкурс за есе, фотоколаж или снимка на тема: „Слънцето, Луната, светлината”, посветен на 45-годишнината от кацането на човек на Луната и предстоящата година  на светлината – 2015-а .”

Свежина Димитрова посочва също така, че през изминалата година е имало огромен интерес към варненския планетариум от страна на руски туристи. Интересът се увеличава с всяка изминала година. „Те посещават не само организираните на руски език лекции, но и лекциите на български, което за нас е много радостно”, добавя още тя. В книгата за впечатления туристите записват своите мнения – с висока оценка за работата на специалистите в обсерваторията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11