Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврофондовете обединиха власт и опозиция

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Консултативният съвет по национална сигурност обедини парламентарно представените политически сили след 8 месеца на противопоставяне, граждански протести и искания за оставка на правителството. Съветът при президента постигна консенсус по 8 ключови приоритета за развитието на България до 2020 г. Това ще позволи да се финализират преговорите по Споразумението за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г. По него се очаква страната да получи над 7 млрд. евро от ЕС за следващите 7 години.

Проектът на този стратегически финансов инструмент съответства на Националната програма за развитие „България 2020” и Стратегия „Европа 2020”, са единодушни членовете на КСНС. Пред съвета премиерът Пламен Орешарски очерта като заплаха за националната ни сигурност социално-икономическата обстановка у нас в последните няколко години. А именно: прерастване на икономическата рецесия в депресия, високата безработица, растящото неравенство и катастрофалния спад на доверието в институциите. Друг голям проблем е и увеличаващото се несъответствие между уменията на работната сила и нуждите на трудовия пазар, посочи още Орешарски. По тази причина водещи за страната трябва да бъдат инвестициите и квалификацията, осигуряващи конкурентоспособност на икономиката и държавата ни, убеден е премиерът. Доклад за напредъка на България по Споразумението за партньорство и предстоящите стъпки до неговото сключване изнесе вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете, Зинаида Златанова.

Президентът Росен Плевнелиев посочи стратегическите приоритети за развитие на България до 2020 г., приети единодушно от КСНС. Те са:

„Подобряване на достъпа и повишаване на качеството на образованието и обучението и качествените характеристики на работната сила; Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване; Постигане на устойчиво интегрирано регионално развитие и използване на местния потенциал; Развитие на аграрния отрасъл за осигуряване на хранителна сигурност и за производство на продукти с висока добавена стойност при устойчиво управление на природните ресурси; Подкрепа на иновационните и инвестиционни дейности за повишаване на конкурентоспособността на икономиката; Укрепване на институционалната среда за по-висока ефективност на публичните услуги за гражданите и бизнеса; Енергийна сигурност и повишаване на ресурсната ефективност и подобряване на транспортната свързаност и достъпа до пазари.”

Споразумението за партньорство посочва още основните предпоставки, за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж съгласно целите на „Европа 2020”: образование, квалификация и заетост, инвестициите в наука, иновации и конкурентни малки и средни предприятия, свързаност и зелена икономика.

„Членовете на КСНС считат за особено важно в проектоспоразумението за партньорство да бъдат заложени мерки за преодоляване на неравенството”, подчерта държавният глава. И още, категорично заяви той:

„Членовете на КСНС са единодушни, че с постигането на целите, заложени в Националната програма за развитие „България 2020” и Споразумението за партньорство, ще се осигури ускорен икономически растеж и повишаване на жизнения стандарт на българските граждани.”

Политиците се разбраха също и, че парите за изпълнение на Националната програма за развитие „България 2020” са ограничени и трябва да се изразходват прозрачно и ефективно. А за постигане на целите й са необходими съвместни усилия от политическите партии и институции. В заключение КСНС предложи правителството да проведе национална кампания за разясняване на новия договор за еврофондовете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20