Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чепеларе е градът на ските и на олимпийската слава

БНР Новини
Музеят на ските проследява развитието на снежните спортове от 30-те години на XX век до наши дни
Снимка: Венета Николова
Хотелиери и предприемачи в Чепеларе вече могат да си отдъхнат и да се захващат за работа. Дългоочакваният сняг в края на миналия месец най-сетне осигури перфектните условия за зимни спортове и напълни местните хотели и заведения с нетърпеливи скиори. В момента всички писти в ски зоната под вр. Мечи чал са отворени. По всичко личи, че след дългия безснежен януари, сезонът в българския курортен град, увенчан с олимпийска слава, е на път да навакса поизгубените си позиции.

Чепеларе е любимо място най-вече на българските скиори. Причината не е само в по-изгодните цени на лифт картите и на нощувките. За разлика от съседния ски център Пампорово, той не блести с големите си хотелски вериги, с лъскавите си нощни заведения, със спортните си комплекси и пр. Но ние, българите, свързваме на пръв поглед невзрачното градче, сгушено в полите на Мечи чал, с прохождането на ски спорта у нас, с постиженията на нашите скиори и най-вече с едно отличие, което осигури на Чепеларе и на България почетно място на олимпийския небосклон.

СнимкаКогато през 1998 г. родената в градчето състезателка по биатлон Екатерина Дафовска печели в Нагано първия и единствения ни засега златен медал от Зимни олимпийски игри, цяло Чепеларе ликува. По този повод група ентусиасти предлагат незабавно да се създаде музейна експозиция, която да проследи развитието на зимните спортове в града от 30-те години на миналия век до наши дни. Така преди няколко години в Чепеларе отваря врати единственият по рода си у нас, а може би и на Балканите, Музей на ските. Прекрачиш ли прага му, те посреща симпатичен надпис: „Музей на младостта, дързостта, устрема и победите. Тук никой не остарява!”.

От уредничката му Светла Терзийска научаваме, че първата ски надпревара в района се случила през зимата на 1929 г. Тогава група навитаци се уговорили да се състезават по една от заснежените и доста стръмни улички на градчето. Въодушевлението им било заразително и през следващите години все повече чепеларци се посвещават на тънкостите на снежния спорт. Най-старият експонат в сбирката буди удивление и… умиление. Става дума за примитивни и доста грубовати дървени ски от 1934 г.

Снимка„Тези ски са правени в работилница, те не са фабрично производство – обяснява г-жа Терзийска. Тогава не е имало откъде да си купиш подобно оборудване и в града започва ръчното му производство. Това обаче се оказва много трудно, тъй като за целта са употребявани дъги от бъчви. Някои пък използвали прави дъски, като ги преварявали и после ги поставяли в специален калъф, за да се получи характерната извивка на ската. А иначе фабричното им производство у нас стартира през 1961 със създаване на цех за ски бегачки.”

Снимка

През 80-те години на миналия век Чепеларе се сдобива с фабрика за ски, която залива европейските пазари с продукция made in BG. А от няколко години утвърдилото се като най-голямото предприятие за ски на Балканите, изработва оборудване по лиценз на световноизвестната австрийска марка Atomic. Нейните собственици изнесоха почти цялото си производство на австрийски обувки в родопското градче, известно със своите ски състезатели. За тях научаваме от богатия снимков материал на експозицията.

Наред с Екатерина Дафовска, превърнала се в емблема на Чепеларе, се запознаваме с постиженията на още 10-ина именити наши скиори, родени в района на родопския град. Сред тях е и състезателката по ски бягане Кръстана Стоева, постигнала първото за България високо постижение на зимната олимпиада в Скуо Валей, САЩ, през 1960 г. Няма съмнение, че чепеларци притежават характерния за шампионите спортен дух, дързост и устрем към победата. Но едва ли щяха да реализират пълноценно тези си качества, ако не живееха в това облагодетелствано от природата кътче, предлагащо чудесни условия за зимни спортове. От тези възможности се възползват и гостите на скътаното в полите на планината градче, за които Чепеларе се е превърнало в символ на ски спорта и на олимпийската слава.

Материалът е изготвен със съдействието на Проект на Областна администрация – Смолян по Програма за Европейско териториално сътрудничество „Гърция–България 2007–2013".

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30