Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наградите „Инвеститор на годината” за 2013-а

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БТА

„Как да помагаме на бизнеса? Като не пречим!” Това заяви премиерът Пламен Орешарски  при връчването на голямата награда „Инвеститор на годината” за 2013 г. на компанията за електрическо оборудване „АББ България". Призът е за цялостната дейност на фирмата, която инвестира години наред у нас, има редица отличия като инвеститор от Германия и България, изградила е четири производствени бази в страната. Наградите „Инвеститор на годината” се връчват за осма поредна година от Българската агенция за инвестиции.

Още 16 компании бяха отличени сред общо 50 номинации от различни сектори на икономиката. Награди получиха както български, така и чужди инвеститори от Германия, Франция, Италия, САЩ, Швейцария. Те са инвестирали у нас в автомобилната индустрия, информационните технологии, туризма, хранително-вкусовата промишленост, електрониката, химическата индустрия. Победителите са избрани по няколко критерия. Сред тях са обем на направените инвестиции, наемане на висококвалифицирани специалисти, брой открити работни места, дебют в България, потенциал за бъдещо развитие и положително влияние върху икономическия растеж в региона.

„Когато попитах един индустриалец как да помогнем на бизнеса, той ми отговори: като не пречите! – каза премиерът Пламен Орешарски по време на церемонията. – Опитвам се да следвам този съвет, да облекчим административните тежести, да се разплащаме своевременно и да улесняваме достъпа до кредитиране. Всичко останало зависи от вашата предприемчивост, склонност към риск и иновативност. С общи усилия да обърнем икономическите тенденции и следващата година да кажем, че наистина правителството по-малко пречи на бизнеса и успехите са налице”.

Ежегодните награди „Инвеститор на годината” са професионално и обществено признание за българските и чужди предприемачи, избрали България като място за  инвестиране. Това са бизнесмени, които с умение и ресурс изграждат нова визия на страната и дават приноса си за развитието на българската икономика.

„Интересът към България наистина е голям – заяви икономическият министър Драгомир Стойнев. – За нас е важно да бъдем атрактивна дестинация за чуждестранните инвеститори. Трябва добронамерен, прагматичен диалог, защото най-важното за тях е предвидимост. Политиката ни не трябва да бъде фокусирана изцяло върху банковия и финансов сектор, а и върху реалната икономика. Защото тя създава работни места. Когато в индустрията се създаде едно работно място, то въвлича още много в други сектори. За нас сега е важно да променим Закона за насърчаване на инвестиции, да бъде по-лесно достъпен, по-разбираем, с по-малко бюрократични инициативи. Т.е. всеки, който желае да инвестира в България, да знае, че това може да се случи много бързо, че има администрация която го подкрепя, а не пречи. Считам че вървим по правилния път”.

Още от категорията

Кристалина Георгиева подкрепя присъединяването на България към Еврозоната

На въпроса дали България трябва или не трябва да влезе в Еврозоната, аз бих запитала има ли някой в България, който да иска да падне Валутния борд, каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. "Аз досега не съм..

публикувано на 17.05.22 в 13:57

До 2006 лева е нараснал средният доход на българина

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2006 лв. и нараства с 9.6 % спрямо същото тримесечие на 2021 г., показват данните на НСИ. Общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022..

публикувано на 16.05.22 в 15:58
Владимир Малинов изпълнителен директор на

България преговаря с Турция, за да получи азерски газ

България е започнала преговори с Турция за доставка на газ през нейна територия, обяви изпълнителният  директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който посети газовото хранилище "Чирен", за да инспектира неговото зареждане. Преди българският..

публикувано на 15.05.22 в 14:35