Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас в надпреварата „Предизвикателство за кметове”

БНР Новини
Снимка: wikipedia.org

Община Бургас пое хвърлената ръкавица от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и се включи в надпреварата „Предизвикателство за кметове”, организирана от неговата фондация Bloomberg Philanthropies. Конкурсът се организира в САЩ от 2012-а, но тази година за първи път е насочен към европейски градове с над 100 000 жители. Черноморският ни град ще се конкурира с още 182 населени места от Стария континент, сред които и столицата ни, за голямата награда от 5 млн. евро. Тя ще бъде отсъдена за най-иновативното, смело и творческо предложение за решаване на някой от наболелите проблеми на съвременните европейски градове. Ще бъдат раздадени и четири поощрителни награди по 1 млн. евро. „Платформа за безопасно придвижване в градски условия” е идеята, с която Бургас се включи в конкурса. Проектът предвижда създаването на звукова навигационна система за деца и хора с увреждания и светлинна сигнализация на пешеходните пътеки чрез нови технологични методи. И още:

„Ще бъдат изработени и специални говорещи устройства с атрактивен дизайн за децата – обяснява г-жа Ивелина Стратева, шеф на Дирекция „Икономика и стопански дейности” в община Бургас. – Тези устройства ще наподобяват часовник и ще бъдат раздавани на децата. Чрез тях ще могат да подават сигнал към специално монтирани датчици в близост до пешеходната пътека, че възнамеряват да пресичат, и тя ще бъде осветявана. Освен това тези устройства ще могат да комуникират и със специално поставени датчици в автомобилите, предупреждавайки своевременно шофьорите, че има пешеходец на улицата. На първо време смятаме да оборудваме всички превозни средства на градския транспорт, както и да насърчим таксиметровите водачи да поставят такива датчици. Освен самото осигуряване на безопасно движение по улиците, устройството ще бъде с образователни функции за децата, които се учат да пресичат. Ще имат също паник бутон, така че родителят ще получава информация в реално време за маршрута и местохождението на детето.”

Проучване на общината сред бургаските деца показва, че 75 процента от тях биха искали да ходят сами на училище, но това не се случва, защото родителите се тревожат за тяхната безопасност. Новото устройство ще може да насочва малчуганите по най-безопасния маршрут до училище. То ще бъде раздадено на учениците от първи до четвърти клас. Проектът предвижда още създаване на мобилно приложение за навигация, което ще може да се използва от всички притежатели на смарт телефони. Ще бъде заснет и целият град, за да се изработи гид карта с безопасните маршрути. Идеята на общината е на по-късен етап тази карта да бъде доразвита, така че да бъде полезна и за туристите.”

„Този проект предвижда и звукова навигация за хора с увреждания – добавя г-жа Стратева. – Например хората със зрителни проблеми ще води по тактилни настилки, ще ги насочва към спирки и светофари със звукова сигнализация. На по-късен етап, когато въведем цялостната система за интегриран градски транспорт, тези устройства ще комуникират със самата спирка и ще могат да казват на хората с нарушено зрение кой автобус пристига на спирката и след колко минути.”

По предварителни изчисления проектът би струвал около 3 млн. евро и ще отнеме около две години, за да бъде въведена системата за безопасно придвижване в града. Бургазлии отсега стискат палци идеята им да спечели в надпреварата, защото са убедени, че ще помогне за решаването на сериозен проблем не само за техния, но и за всеки съвременен град. По данни на КАТ около 38 процента от тежките ПТП в Бургас са именно с пешеходци. Проектът на общината е срещнал подкрепата на много граждански организации, на други градове в страната, а и в чужбина, например Гент, Малмьо и Цюрих. През април ще станат ясни 20-те финалиста, а след това от тях ще бъдат избрани първите пет. Да се надяваме, че Бургас ще бъде един от тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30