Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странджа – рожден ден с горчив привкус

БНР Новини

Преди почти две десетилетия Странджа бе обявена за природен парк. Той трябваше да опази вековните дъбови гори с килим от пищна зеленика в подножието им, красивите вулканични скали по морския бряг и девствената природа по поречията на Велека и Резовска. 19-я рожден ден на парка природозащитниците ще отбележат на 11 февруари с нов протест срещу опасността от застрояването, му след като Върховният административен съд даде зелена светлина на оспорвания от тях Общустройствен план (ОУП) на община Царево. Първият протест на коалицията неправителствени организации „За да остане природа в България” вече постигна и първия си успех – Министерството на регионалното развитие издаде заповед за спиране изпълнението на въпросния устройствен план, тъй като той няма исканата от закона екологична оценка.

Да припомним, че дадената положителна оценка на този план бе оттеглена от МОСВ още преди години, за да бъде избегната наказателна процедура на ЕК срещу България за неспазване на европейските екологични директиви. Впрочем, 19 години след придобиването на статут на природен парк, Странджа все още няма план за управление на тази защитена територия, посочващ какво и къде може да се върши там. Министърката на околната среда се опита да хвърли вината за това на неправителствената Българска Фондация „Биоразнообразие” (БФБ), започнала разработването му още през 1999 г.! Истината е обаче много по-различна. Един първи план за управление на Странджа бе представен за одобрение в МОСВ през 2003 г. Но той срещна съпротивата на засегнатите общини Царево и Малко Търново, тъй като оставя малък според тях простор за строителна дейност. МОСВ тогава поръчва да се направи екологична оценка на самия план за управление на парка. Новият вариант е внесен в екоминистерството през 2005 г., но не е разгледан чак до 2010 г., след като БФБ печели съдебно дело срещу бездействието на министерството. През 2011-та ведомството най-сетне разглежда плана и отново го връща, този път за актуализация, тъй като от създаването му са изминали много години... Зад тази странна игра на пинг-понг между властта и природозащитниците всъщност стои натиск за създаване на парк с доста по-либерален режим, който да позволи застрояването на единствената все още слабо урбанизирана ивица по нашето Черноморие на юг от Царево.


Това, което се иска от нас, е да освободим полигони в защитената територия, в които да се предвиди застрояване, казва Петко Цветков от Фондация „Биоразнообразие”. Друга поредица от забележки настояват за облекчаване на режима за сеч в парка. Старали сме се да намерим взаимно приемливи решения за устойчиво развитие.”

Това, което създателите на плана за управление на Странджа предлагат, е застрояването да се съсредоточи около населените места и да не навлиза в сърцето на парка. Не така вижда развитието на общината Общият устройствен план на Царево, който дава възможност за строителство по цялата крайбрежна ивица на територията на парка и по поречията на двете реки.

„Устройственият план на община Царево предвижда увеличаване 6,5 пъти на застроената към настоящия момент територия в зона А, т.е. на първа линия по крайбрежието, и 7 пъти в зона Б, на втори план, отбелязва Тома Белев от „Зелени Балкани”. Т.е.  6-7 пъти повече, отколкото е било построено от човека на тази територия за последните 3 000 години.  Готови сме да спорим доколко устойчиво е подобно развитие.”

Освен загуба на красивия морски ландшафт в района, тези планове за застрояване на крайбрежната ивица на Странджа крият и риск от недостиг на вода за бъдещото струпване там на нови жители и туристи. Водоснабдяването в района и без това изпитва сериозни трудности през лятото. Вероятно ще се наложи да се изграждат язовири по Велека и Резовска, което би ги обрекло на пресъхване.

Природозащитниците настояват за нови стъпки от страна на властите, които окончателно да гарантират опазването на чаровната Странджа планина. А това трайно може да се реши според тях не с министерски заповеди, а с изменения в законодателството. Те искат промяна в Закона за устройство на територията и в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, позволяваща обявяване за нищожни на ОУП, приети без екологична оценка, както и възможност за обжалване на ОУП пред съда съгласно Орхуската конвенция.

Снимки: „За да остане природа в България”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 август 2024 г.

В „България днес“ на 26 август говорим за горските пожари и безводието на лятото 2024 година у нас. Природните стихии застрашават не само живота и нормалния бит на хора, но и са сериозна предпоставка за промени в биоразнообразието на..

публикувано на 26.08.24 в 19:00

Ниски добиви на слънчоглед в Добричко заради сушата

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич при 170 кг/дка миналата година, показват данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините..

публикувано на 26.08.24 в 16:37
Киево-Печорската лавра в Киев, една от най-големите светини на православието в Украйна

Защитници на каноничната УПЦ в Украйна издигнаха глас в защита на православието

Решението на украинската Върховна рада да обяви извън закона Украинската православна църква (УПЦ) събра представители на различни поместни църкви, които издигнаха глас срещу гоненията на православни в Украйна. В пресконференция в..

публикувано на 26.08.24 в 14:43