Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикални събития, посветени на 100-годишнината от рождението на Борис Христов

Борис Христов в ролята на Борис Годунов
Снимка: архив

През май 2014 г. се навършват 100 години от рождението на Борис Христов - един от най-големите оперни изпълнители на ХХ век. Вековният юбилей обедини български държавни институции, правителствени и неправителствени организации. Десетки изпълнители посвещават свои изяви на великия бас, който е сред личностите в календара на ЮНЕСКО за тази година.

Годишнината е повод и да си припомним най-важните моменти от биографията и делото на известния артист, чиито неповторими сценични превъплъщения отдавна са част от световната музикална история. Щедро надарен с красив и мощен глас, той буквално потъва във всеки образ, за да насити с дълбочина и най-незначителния детайл от изпълнението си. Живее като истински гражданин на планетата, но никога не пропуска възможността да подкрепи българската култура. Особено младите й представители. Макар и останал български гражданин, по време на тоталитарния режим Борис Христов не е допускан в родината си до 1967 г. За щастие, по-късно държавата променя отношението си.

Роден е в семейство на интелектуалци. Като дете пее в хора на храм „Свети Александър Невски“, по-късно е солист на мъжкия хор „Гусла“. През 1942 г. отива в Италия, където учи оперно пеене. Няколко години по-късно вече шества по световните сцени – миланската Ла Скала, лондонската Ковънт Гардън, оперните театри в Рим, Венеция, Неапол, Барселона, Лисабон, Рио де Жанейро и много други. През 1986 г. в Рим е открита Българска академия за изкуство и култура, носеща неговото име. В нея великият бас обучава млади оперни изпълнители до 1992 г. – година преди да си отиде от този свят.

Националният комитет, който подкрепя инициативите за честването на бележитата годишнина, е под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България Михаил Миков. Той обединява правителствени и неправителствени организации, националните медии. „Нашата задача е да отбележим вековния юбилей на Борис Христов с мащаби, които отговарят на тази велика личност“ – казва Момчил Георгиев. Той е представител на комитета, а в интервюто обобщава идеите и събитията, посветени на Борис Христов. Ще чуете кои български музиканти са сред съмишлениците в осъществяването им.

В края на живота си Борис Христов дарява софийския си дом на българската държава, „за да се грижи за развитието на млади оперни певци“. Днес там е разположена музейна експозиция, организират се изложби, кипи активен концертен живот. Директор е Елена Драгостинова. Утвърден и уважаван музиколог и журналист, тя с готовност придружава посетителите на музея, разказвайки им интересните истории, с които е наситен този дом.

Стогодишнината е повод да се обърнем към творческото верую на големия певец, към неговите артистични принципи и преди всичко - към човешките му убеждения“ – казва е г-жа Драгостинова. От нея научаваме за началото на честванията, поставено в Москва с триумфален концерт и интересна лекция. Музикален център „Борис Христов“ ще гостува и в различни европейски страни. На 28 февруари в Рим представя програма, в която участват двама млади изпълнители – Мария Жекова и Алек Авенисян, както и последните ученици на Борис Христов - Пламен Бейков и Мариана Цветкова. Концертът в Академията „Борис Христов“ е под патронажа на българския посланик във Ватикана Кирил Топалов.

„С вълнение приех тази покана – казва Мариана Цветкова. Толкова искам да се докосна отново до мястото, в което почти година работих с този велик творец. Бях при него през 1991 г. Оттогава той неизменно присъства на всяко мое представление. Винаги е там, на един стол в залата. Знам, че слуша и е готов да ме критикува когато не си дам сърцето докрай. Независимо дали представяме песен, ария или цяла творба, той искаше от нас да сме искрени, да даваме сто процента от себе си, да не се прибираме след представлението „със спестявания“. Връщането в Рим, в самата Академия, е връщане към всички трепети и страхове, когато трябваше да се явя с поредната нова ария.  Пред очите ми е образът му - как той заставаше, готов да изрази неодобрение или да се разплаче от умиление“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05