Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2014-а – година на кълвача

БНР Новини
Снимка: bspb.org

Вероятно си спомняте веселия бодряшки крясък на Уди Кълвача от детските филмчета. Прототипът на симпатичния анимационен хитрец - гигантските американски кълвачи - отдавна са изчезнали заедно с изсичането на голяма част от тропическите гори. В наши дни се наброяват около 400 вида по-дребни кълвачи в света. Европа не е особено надарена в това отношение. На  континента се срещат само десет вида от тези птици, с чието характерно почукване по стволовете на дърветата сме свикнали от детството си.  България е от малкото страни, където могат да се наблюдават и десетте вида. Забелязваме ли ги? Опазваме ли ги? За какво са ни те? Към тези въпроси иска да привлече внимание Българската Фондация Биоразнообразие /БФБ/, обявявайки 2014-та за година на кълвача.

Защо точно година на кълвача?

Защото тези „санитари” на гората неуморно се грижат за доброто здраве на дърветата, хранейки се с вредните насекоми, живеещи в кората им. И защото някои видове кълвачи са отлични индикатори за наличието на вековни гори, развивали се без човешка намеса, отговаря Стефан Аврамов, председател на БФБ. Гори, в които има паднала гниеща дървесина, която пък е хранителна база за безброй дребни животинки и растения. Наличието в дадено място на три от по-редките видове кълвачи - белогърбия,трипръстия или черния кълвач - е сигурен знак, че се намираме в добре опазена вековна гора с богато биоразнообразие, уверява екологът.

„Точно възрастната гора с много паднала мъртва дървесина е нормалната, естествената - пояснява той.- В нея намират подслон хиляди видове животни, растения и гъби в повече, отколкото в един млад лес. Тези три вида кълвачи имат нужда от дебели, вековни дървета, за да издълбаят гнездотоси в тях.  Затова ги възприемаме като индикатори за това дали гората е вековна или е все още млада и има нужда от поне сто години да расте необезпокоявана и да развие целия спектър на богато биологично разнообразие. Тези видове кълвачи наричаме с английската дума umbrella(чадър), защото, когато се грижим за тях, те от своя страна като чадър опазват хиляди други биологични видове. Научно е доказано например, че в местообитанията на трипръстия кълвач се срещат множество редки бръмбари и много други безгръбначни.”

Къде у нас се срещат тези редки и ценни видове кълвачи?

„Те са концентрирани в малки острови вековни гори, намиращи се предимно в националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан, но има и няколко находища извън тях, казва г-н Аврамов. - Надяваме се, че ще успеем да опазим и малкото останали вековни гори извън защитените територии. В момента картираме  разпространението на кълвачитев цялата страна. А като следваща стъпка ще се опитаме да обособим най-важните находища на редки кълвачи и свързаните с тях вековни гори като зони, където сечта да бъде напълно забранена. Става въпрос за само няколко процента от територията на българските гори.”

Наличието в България на всичките 10 вида европейски кълвачи е радостен знак за доброто здраве и богатството на българската природа.

„Трипръстият кълвач например е северен вид, характерен за иглолистните гори и на юг се среща рядко, подчертава г-н Аврамов. - Има пък други, типично южни видове, които са регистрирани в България, но не могат да се видят в северните страни. Трябва да се радваме на това наистина богато природно разнообазие. Но то е и сериозно предизвикателство, задължаващо ни да опазваме всички тези видове птици и техните местообитания.”

„Дори сега, като погледна през прозореца, виждам дърво с две дупки на кълвач”, казва Стефан Аврамов. Тези неуморни санитари на дърветата са навсякъде около нас. Достатъчно е да се огледаме и да се ослушаме, за да чуем оздравителното им почукване. И дано дълго да го чуваме.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30