Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм по музика на Добринка Табакова открива Фестивала за късометражни филми в Глазгоу

Сцена от филма

На 13 февруари с новия филм "Пулс" , в който звучи музика на българската композиторка Добринка Табакова, се открива Фестивалът за късометражни филми в Глазгоу. (GlasgowShortFilmFestival 13–16 February). След това лентата ще пътува и ще бъде показана в други градове на Острова, а през август ще бъде прожектирана отново в Глазгоу в културната програма на спортните игри.

Рут ПакстънРежисьорката на филма Рут Пакстън е от Шотландия. За първи път работя с нея, а сценарият се върти около живота в един голям космополитен град и как той се отразява на хората, споделя Добринка Табакова.  Присъства темата за отчуждението между хората, което може да доведе до сериозни вътрешни борби и негативни мисли. Филмът е ориентиран към различните нации, които живеят заедно, затова исках да включа по-нестандартни за западния свят инструменти. Произведението е написано за ударни и две пиана. Включих и гамелан – типичен за региона на Индонезия ансамбъл от музикани инструменти. Вплетох и идеята за морзовия код. Живеем близо един до друг физически, но сме толкова отчуждени духовно, че има нужда да си изпращаме сигнали.

Снимки: личен архив





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 09:15

"Земята на розите" – филм за надеждата, че можем да сме по-добри и приемащи хората с увреждания

Данни от преброяването на населението у нас, проведено през 2021 година, сочат, че в страната живеят 654 547 лица, които имат призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане. От тях 22 248 са деца, а 632 299 са лицата на възраст 16 и..

публикувано на 09.07.24 в 07:05