Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България – от шума на Ниагарския водопад до ерата на мултимедията

Фотоколаж: Вергил Митев

Историята на Радио България започва през 1936-а – първоначално с излъчвания на български, после и на есперанто. Днес с усмивка слушаме спомените на нашите баби как през паметната 1937 година са очаквали с трепет да чуят в предаването от Америка... шума на Ниагарския водопад. По обратния път нашето радио излъчило на няколко пъти специални предавания за Европа и Америка. Възторгът, с който американските слушатели са посрещнали нашата народна песен, не е бил по-малък от онзи, с който целият български народ е слушал шума на прочутия водопад. Днес нашето радио е в ерата на новите технологии. Вече сме част от дирекция „Мултимедийни програми”. Можете да ни откриете на звук, текст и фотоси в новия портал на БНР на български, английски, френски, немски, испански, руски, турски, гръцки, сръбски, албански, арабски.

Радио България е невероятен инструмент за информация какво се случва в нашата държава, заяви директорът на „Мултимедийни програми” Антон Митов. Необходимо е да се пренастроим, важни са кратките форми. Така няма да досадим на потребителите. Трябва да разказваме всичко, което е хубаво и което се случва в нашата държава, за да могат чужденците да се информират, да го видят, да го разгледат, да го запомнят като любопитен факт. Чужденците, които идват в България, или тези, които от чужбина се интересуват от страната ни, искат да научат за обикновения български делник, за нашата музика, за китните кътчета на страната ни, за духа на българските старини.

И не защото днешният ден е посветен на равнопоставеността на половете, Антон Митов изказа личната си благодарност към две дами на ръководни позиции: Катя Лещанска – ако не беше тя, порталът на БНР нямаше да го има, и Антоанета Ковачка – главен редактор на Радио България. Тя е основният двигател на списанието, което издаваме на английски език. Там могат да се прочетат нашите материали – интересни, любопитни  и необходими за всички, които се интересуват от България. То посреща пасажерите още на летището. Разпространява се безплатно, а идеята е да се издава и на други езици, защото колегите са невероятни специалисти, гордее се Антон Митов.

Какво остава за екипа на Радио България? Да работим от и за държавата си, защото си заслужава. Щастлив е този, който почувства обаянието на нашата професия. Тя дава на човека много, но иска той да й посвети и талант, и обич, и време. С една дума – себе си!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35