Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре дошли в царството на Хадес – Дяволското гърло

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Пристъпиш ли прага й, за да се озовеш в хилядолетния й полумрак, ще се почувстваш като беззащитна брънка във Вселената. Заслушаш ли се в грохота на отвесните водни маси, които изчезват в бездънния лабиринт, ще изтръпнеш пред величието на майката природа. А когато чуеш легендите за нея, ще пожелаеш незабавно да я напуснеш, за да избягаш далеч от този ад. Наричат я не без основание Дяволското гърло. Пропастната пещера, чийто отвор е зейнал насред скалите на Триградското ждрело, привлича като магнит десетки хиляди, желаещи да надникнат в царството на Хадес. Но спокойно, всички те се завръщат живи и здрави от него!

СнимкаПещерата била известна още на траките, обитавали тази част на Родопите. Те вярвали, че внушителната пропаст, от чието гърло се издигат мъгли и изпарения, е пътят към отвъдното. Оттук, според една легенда, в Царството на смъртта се спуснал Орфей, за да върне към живота своята съпруга Евридика. Бог Хадес обаче му поставил условие – да не се обръща назад към любимата, докато не напуснат царството му. Но точно на мястото на т. нар. Бучаща зала в пещерата Орфей вече не чувал стъпките на Евридика и притеснено се обърнал да я потърси. Така завинаги я загубил. Минавали години, векове, хилядолетия, а бездънната пропаст, зейнала като вкаменена рана в планината, си стояла все там, всявайки страх и почит сред местните хора.

По време на Османското иго пещерата била кръстена Страшната съдийка, а в гърлото й, без съд и присъда, хвърляли крадците и убийците. Никой смъртен обаче не дръзвал да проникне в непрогледната й паст до 1961 г. Тогава за пръв път трима смели алпинисти от София се спускат в нея. Те установяват, че това е 60-метрова пропаст, в която пада най-големият подземен водопад на Балканите. Всъщност става дума за цялата река Триградска, която идва от съседна Гърция, минава през село Триград и се сгромолясва с чудовищен рев в Дяволското гърло. „ Хубавото е, че въпросните трима изследователи остават живи, за разлика от младите им колеги от гр. Варна” – твърди нашият гид Мичо Солаков. И разказва как в началото на 70-те години на миналия век 21-годишната Сияна и 27- годишният Евстати правят единствения засега опит да изследват т.нар. Сифон или мястото, където буйните води потъват в недрата на земята, сякаш погълнати от сифон. Водолазите се гмуркат, но повече не излизат живи на повърхността.

СнимкаНикой не може да разгадае подземния път на реката. Според изследователи става въпрос за огромен воден лабиринт, който задържа всичко, което попадне в реката. Правени са опити за проследяването на водните течения с оцветена вода. Но тя излизала на повърхността след цели два часа. „Къде ходи водата през това време, какви ги върши, никой не знае” – чуди се и се мае гидът ни, докато ни вкарва в 150-метровия естествено прокопан тунел, отвеждащ право в т. нар. Бучаща зала. „Това е най-голямата благоустроена за туристите подземна зала в България, вътре може да се побере целият столичен храм-паметник „Св. Александър Невски” – разказва Мичо Солаков. От него научаваме още, че в подземната река живее пъстърва, която никога не е виждала светлина и е видоизменена. Цялата е покрита с бели петна, а някои по-възрастни и „достолепни” екземпляри са със закърняло зрение. През това време край входа на пещерата съзираме огромни черни петна. „Тук се е събрала цялата прилепна колония от околностите – това са над 35 хиляди екземпляра, които прекарват зимния си сън в пещерата” – обяснява Мичо Солаков. Според него няма съмнение, че именно Дяволското гърло е митичното Царство на Хадес. Доказателство за това са изваяните от природата каменни изображения на Орфей и Евредика, както и на цяла плеяда митични герои:

Снимка„Героите от тази легенда са замръзнали от камък – разказва Мичо Солаков. – Ще видим лодкаря Харон, ще видим и Сизиф, който мъкне тежкия си товар, така, както е описан в легендата, според която „Когато чул песента на Орфей, Сизиф се спрял и се заслушал в музиката”. Ще видим кучето Цербер, което пази изхода на подземния свят. Ще отидем на т. нар. „Орфеева вода”, където Орфей оплаква любимата и както се казва в легендата „А от сълзите му бликна ручей, от който душите на мъртвите утоляваха жаждата си”. Същият този малък ручей се намира в пещерата. Превърнат е в светилище, където са поставени иконки. Всеки пипа водата, мие лицето си, някои отпиват глътка, трети остават монетка и си намислят нещо. Досега нямаме рекламации за несбъднати желания” – шегува се Мичо Солаков.

Изненада за посетителите са релефите, изсечени в пещерата. Още на входа те посреща издялана в камъка дяволска глава, а в Бучащата зала те стряска фигурата на тракийски войн в цял ръст. За да излезеш от пропастта, ще трябва да изкачиш стръмна метална стълба с 301 хлъзгави стъпала, които водят нагоре към естествения й вход, покрай буйните води на водопада - преживяване, което не се забравя лесно!

Материалът е изготвен със съдействието на Проект на Областна администрация – Смолян по Програма за Европейско териториално сътрудничество „Гърция–България 2007–2013".

Снимки: Венета Николовa



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10
Язовир Широка Поляна

Батак е много повече от красив град в Родопите с драматична история и живописна природа

За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..

публикувано на 13.06.24 в 09:15

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30