Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да надникнeм в археологическите съкровища на България

БНР Новини
6
Снимка: БГНЕС

В Деня на археолога 14 февруари Националният археологически институт с музей при БАН открива за седма поредна година изложба с експонати от изминалия археологически сезон. Зад нея стои трудът на родните последователи на Индиана Джоунс и техни чуждестранни колеги в изследването на богатата история по нашите земи. Красиви глинени съдове и статуетки, бронзови предмети, златни украшения разказват за живота и бита на хората, населявали днешната територия на България. Във виртуална разходка сред тези съкровища ни повежда д-р Камен Бояджиев от Националния археологически музей.

Снимка„И тази година година представяме някои от най-интересните експонати от изминалия археологически сезон – 2013 г. Постарали сме се да покажем широк спектър на обекти с различна хронология. Някои от тях са традиционно проучвани в дългогодишни разкопки. Други, намиращи се при големи инфраструкурни обекти, са разработвани много интензивно. Изложбата представя основните акценти от сезона. Започвам с палеолитните проучвания от пещерата Козарника в Северозападна България. Показваме много интересна находка от накити, датираща от късния палеолит. Това са едни от най-ранните украшения, отривани на Балканския полуостров. Продължавам с по-късната каменна и медно-каменна епоха. Експонатите произхождат от два големи обекта в Хасковско. Това са много интересни антропоморфни съдове и фигурки, богато украсени и предизвикващи небивал интерес. От къснобронзовата епоха пък е представен некрополът край село Балей, Видинско, който е част от цялостен археологичен комплекс със селище от ХVІ-ХІ в. преди Христа. Археолозите изкопаха над 50 съда, между които и десетки урни, съхранили се повече от 3000 години.”

СнимкаВ изложбата могат да се видят и интересни предмети от златодобивния рудник при Ада Тепе в Родопите – една от най-ранните мини за добив на ценния метал, известни в Европа до момента. Привличат вниманието и античните находки от Аполония с много интересни керамични съдове с ценни надписи. Те са исторически извор за възникването на селището и култа към Аполон. Любителите на археологията ще могат да се насладят и на предмети от римската епоха. Сред тях са златни украшения, бронзови маски и фигурки, рядка находка на сгъваем войнишки стол. Има и артефакти от надгробна могила до Сливен. Средновековната епоха е традиционно представена с образци от старите български столици Плиска и Преслав. Кои са съорганизаторите на изложбата тази година?

Снимка„Тя е дело на 11 исторически и археологически музея в страната, отворили своите фондове, за да покажат най-любопитните и ценни находки, факт от археологическата 2013 г.” – казва в заключение Камен Бояджиев.

Столичани и гостите на София могат да се докоснат до това безценно богатство до края на март.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27