Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетесата Мария Донева и новата й стихосбирка „Шепа лъскави череши”

БНР Новини
Снимка: wikipedia.org
Погълнати от забързаното си ежедневие често не забелязваме красивите неща, които са навсякъде около нас. Една слънчева и усмихната жена до нас владее изкуството да твори красота от думи. „Със стиховете си Мария Донева вдъхва енергия и умиротворява” – казват почитатели. На всички тях поетесата подари най-новата си книга „Шепа лъскави череши”. Но преди да ви разкажем за нея, ще ви запознаем с авторката й.

Родена е в Стара Загора. Започва да пише още в детските си години. Като ученичка участва в литературни кръжоци, печели конкурси. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Мария Донева има зад гърба си завиден брой книги – „Очи за красотата”, „Сбогом на читателя” (1996, 2003), „Празнината между нас" (Охрид, 2005), „Има страшно" (2005; 2007, 2008), „50 години старозагорско куклено изкуство" (2008), „Прикоткване на смисъла" (2009), „Меко слънце" (2010), „Магазин за обли камъчета“ (2011), „Перце от дим“ (2012) и „Заекът и неговата мечта” (2012). От началото на творческия си път Мария Донева остава вярна на поезията.  „Стихотворенията имат предимството, че са относително кратки и се учат наизуст. Повтарям си ги наум по много пъти докато се уверя, че всяка дума е на правилното място” – обяснява авторката и добавя: „Ако трябва да напиша разказ или роман, това би означавало съзнанието ми дълго време Сега Мария Донева работи в Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора. Освен това, сътрудничи на психиатрията на град Раднево вече седем години. Там тя поставя пиеси по програмата за арт терапия, а актьори в тях са пациенти на болницата. „Изпълняваме творби от световната класика, както и от български автори. Последно изиграхме „Благородният испанец” от Съмърсет Моъм и сега на 26 февруари предстои да направим турне в Стара Загора” – разказва поетесата. Неразривна е връзката между поезия и музика. При Мария тя намира израз в любовта й към джаза. Ето какво разказа поетесата за съвместната си работа с певицата Марина Господинова, тромпетиста Венци Благоев и пианиста Антони Дончев:


„Проектът ни „Джаз и поезия” съществува вече четвърта година. Той се състои в следното – аз пиша текстове на български за световни джаз стандарти. Това са много известни и обичани песни на португалски, испански и други езици в оригинал. Правим концерти, в които и аз имам удоволствието да участвам. Според мен няма хубави песни, които да не са любовни. Това чувство напира и трябва да бликне отнякъде. Песента е много красива форма за споделяне на любовта във всичките й измерения.”

Ако не сте чели досега стихове от Мария Донева, то новата й стихосбирка „Шепа лъскави череши” е добър повод да го направите. Защо Мария е избрала това заглавие?

„Обичам черешите, те са сладки и зреят през пролетта. Цветът им е ярък, вкусни са и могат да се споделят. Свързвам ги все с приятни асоциации.” Стихосбирката е разделена на четири части, всяка – за по един сезон.

„Организирах книгата си по този начин, защото и в живота, и в стихотворенията си винаги гледам с отворени очи навън. Гледам как сезоните се сменят. Всичко се променя и това е най-голямата утеха за човека. Защото каквото и да ти се случи, с времето отминава. А природата продължава да се възражда. Щом сме част от един толкова хубав свят, то и ние сме поне малко хубави. През зимата насъбрах тъга, затова започнах книгата си с този сезон. Исках на читателя постепенно да му просветлява и накрая като затвори книгата да се почувства малко или много излекуван. Този път си позволих да включа повече тъжни стихотворения и да дам израз на малко горчивина и тъга. Обикновено пиша весело, игриво и скокливо. Старая се да си служа с по-простички думи. Повечето хора, които са чели мои произведения, очакват да ги развеселя. Казах си: „Ще го направя по-късно, а сега нека ви обясня как стоят нещата.” Моите читатели не се разочароваха. Книгата излезе в края на 2013 г. и до момента е добре приета.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15