Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се прекланя пред подвига на Апостола

Снимка: архив

На 19 февруари отбелязваме една от най-трагичните дати в българската история. Навършват се 141г. от гибелта на най-обичания ни национален герой – Васил Левски. В този ден България се прекланя дълбоко пред делото и подвига му. Той е роден на 18 юли 1837 година в Карлово, намира смърттта си на бесило край София през 1873-а. Много героизъм и мъдрост са събрани в неговите 36 години – неслучайно го наричаме Апостол на свободата. Учи за свещеник и е ръкоположен за йеродякон, но се посвещава изцяло на българската национална революция, за освобождението на България от османска власт.

Преди Левски в революционните ни среди се смята, че успешно въстание срещу Османската империя може да бъде предизвикано чрез навлизането отвън на въоръжени чети. Той сам участва в Първата и Втората българска легия, както и в четата на Панайот Хитов. Неуспехът им обаче го кара да тръгне по друг път. Смятайки, че освободителното дело трябва да бъде пренесено в българските земи, той прави мащабни обиколки из страната, в които създава широка мрежа от революционни комитети. Вътрешната революционна организация, изградена от Апостола, е и в основата на българската национална революция –  Априлското въстание от 1876 и Освобождението на България през 1878 г. Наред с националните си измерения тази организация е постижение и за европейското революционно и демократично движение през ХІХ век.

За всеки българин, независимо от неговото социално положение или политически възгледи, Апостолът на свободата със своята всеотдайност и нравствена чистота е безкрайно скъп. “Аз съм посветил себе си на отечеството си да му служа до смърт и да работя по народната воля” – пише той. Левски е радетел за “свята и чиста република”, за свобода – лична, национална, всемирна. Той се бори за равноправие между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото.

“Левски не е национално съкровище, което да скрием в сандък и да изваждаме отвреме навреме. Той е огън, който гори и свети и днес. Този пламък трябва да се подхранва с усилията на всички българи” – казва за него големият български писател акад.Антон Дончев. Той е сред  радетелите за издигане  паметник на Апостола в Димитровград, някогашен Цариброд, в Сърбия – град с предимно българско население. На 18 февруари българският премиер Пламен Орешарски и сръбският министър-председател Ивица Дачич откриха паметник на Апостола и почетоха паметта му. Инициативата за поставянето на бюста е на кмета на града  Небойша Иванов.

Снимка: БГНЕС“Идеята  за паметник на Левски в Цариброд зрее отдавна. Радвам се, че вече го има.  Скулптурата е дело на проф. Валентин Старчев и е дарение от българската строителна компания “Трейс груп холд”, която работи и в Сърбия. Паметникът ще краси площада до кметството. Той дава морална подкрепа на българското малцинство в Сърбия, допринася за развитие и на отношенията между двете държави” – споделя Небойша Иванов.

През 2007 година чрез национално телевизионно допитване на БНТ Левски е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена. Негови портрети има във всяко българско училище у нас и по света. А паметниците му в чужбина вече са 22 – в страни от Европа, Северна и Латинска Америка, Азия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27