Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Стефка Тепавичарова открива лек срещу стрес и стареене

Усмихната и изпълнена с жизненост и енергия. Така изглежда авторката на прекрасната серия от лечебни продукти от солените езера край Бургас, доц. Стефка Тепавичарова. Тя разработва близо 15 години уникалните препарати на базата на поморийска луга и кал в скромната си лаборатория в Института по обща и неорганична химия към Българската академия на науките.

Снимка: личен архивВсичко започнало, когато хора, изпитали благотворното въздействие на калолечението, се обърнали към нейния екип с молба да им помогне да намерят лечебна кал, която да използват в домашни условия. Така в лабораторията в София започнала разработката на продуктите, а в базата на института в Бургас учените довеждали до край започнатите в София технологии. Всичко това те правят по поставена задача от лекари във физиотерапевтични центрове от страната. В последно време към работата им проявяват интерес от Норвегия, Италия, Франция и Русия. Изнасят и малки количества за САЩ. За отбелязване е, че интересът от другите страни е по-голям от този в България. Към екипа на доц. Тепавичарова се обръщат хора, които вече са идвали по Българското Черноморие, ползвали са продуктите от Поморийското езеро и са останали доволни от тях. „Ако бяхме по-голям производител може би щяхме да сме завзели по-голяма част от европейския пазар”, усмихва се Стефка Тепавичарова. „Нашата задача е по-скоро иновативна, да бием камбаната, че има нещо уникално в страната ни, което би довело и туристи, и пари. Разработването на продукти, типично български, които да съчетаят уникалността на българската природа, се превърна в моя кауза. Започнах с идеята да направя така, че България да стане търсена по света именно за тези природни богатства. Успях да заразя и моите колеги, с които работим с душа и сърце. Ние сме оптимисти, че идеята ще доведе до нещо по-сериозно и до създаването на специален балнеологичен бранш в българския туризъм. Затова очакваме хората, които се занимават с туристическата реклама на България, да ни обърнат повече внимание. Наистина е важно страната ни да бъде лансирана като дестинация с прекрасни възможности за СПА и уелнес туризъм. Притежаваме уникални морски и растителни продукти, подходящи за таласотерапия, аромотерапия и фитотерапия.”

Снимка: БТА
Солените морски езера край Бургас са уникални с лугата и калта, които се намират в тях. Те са продукти на солодобивната индустрия в България. Течната маса, която остава след изваждането на морската сол, се нарича отпадна морска луга. Тя може да се използва за минерализиране на организма с ценните за човека микроелементи. Високото съдържание на магнезий е основната й активна съставка. Тя се използва чрез апликация или вани, масажни или ексфолиращи гелове и маски, като така организмът се подхранва през кожата. Освен отпускащо действие лугата лекува ставно-мускулни проблеми, нервни заболявания. Калта от бургаските езера също е уникален продукт, който в солево отношение е аналогичен на лугата. Лечебното действие и на двата продукта се дължи главно на богатия състав на микроелементите. „В България могат да се разработят уникални за нашите условия продукти, които действително да привличат чужденците, идващи у нас”, подчертава доц. Тепавичарова и допълва:

„Продуктите ни са в две серии. Едната е само на основата на поморийската луга, а другата съчетава луга или лечебна кал с различни етерични масла или български билкови екстракти. Имаме продукти, които съчетават поморийската кал с екстракти от българска маслодайна роза. Други пък са с масло от хвойна, лавандула или розмарин. Имаме доста широка гама от лечебни екстракти с див кестен, арника, лайка и мента. Много е широка гамата на билките и етеричните масла, които използваме с различни цели. Съчетаваме ги с лугата, за да направим разтвори, които се използват за водолечение, компреси или фрикция на тялото. Правим различни масажни гелове или почистващи кремове с ексфолиращи частици, на базата на лечебна кал.Има и подхранващи маски на основата на луга. Всички те са обогатени с лечебни масла и билкови екстракти. Разработихме и кремове за лице и тяло, както и продукти за коса. С много добри качества са и продуктите ни за разширени вени, на основата на луга и екстракт от кестен, арника и лимоново масло. Те вече са доказали своя лечебен ефект и лекарската гилдияне само ги приема, но и прилага в лечението на различни заболявания. А това за мен е най-голямото признание за продуктите, които създаваме.”

Още от категорията

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич. Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни..

публикувано на 13.07.24 в 09:42

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15