Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаем ли какво ядем?

БНР Новини
Снимка: БТА

От началото на годината в ЕС е в сила нов регламент за съдържанието, проследимостта на произхода и етикетирането на храните, позволяващ относително добре информиран и здравословен избор на консуматора. Въпрос, особено важен в наши дни, когато глобализацията поставя хранителната индустрия в изключително конкурентна среда. Земделски продукти и храни от единия край на света стигат свободно до другия, а стремежът към по-ниски цени води до изнамирането на нови и нови технологии за заместване на една съставка с друга, по-евтина, но често не особено здравословна. Появи се прословутата серия от Е-та за обозначение на подобни съставки, които трябва да държим под око. И на практика за потребителя става все по-трудно да се ориентира в тази кодирана информационна джунгла, изписана често с най-дребния шрифт, за да се побере върху етикета.

Антония Първанова, български евродепутат, участвала активно в процеса на приемане на последния европейски регламент в тази област съжалява, че ЕС е отхвърлил въвеждането на т. нар. „светофарна” етикетировка на храните. Тоест чрез червено, жълто или зелено кръгче върху етикета да се означава количеството сол, захар, мазнини, включително трансмазнини в даден продукт, отнесено към здравословната дневна доза.

Системата за цветово кодиране е предназначена за онези граждани, които не биха сами си дали труд да правят изчисления и да сравняват един или друг продукт по тяхното съдържание на подобни съставки”, казва г-жа Първанова. „Етикетиране в червено, жълто и зелено с един поглед би ориентирало купувача за препоръчителната доза трансмазнини, сол или захар в съответния продукт.”

Системата се появи първо във Великобритания и там получи широко разпростарнение. Но тя си спечели и силни противници. В рамките на европейските институции Италия е поискала забраната й с аргумента, че тя възпрепятства свободното движение на стоки в Общността. Впрочем всяка регулация в областта на храните е резултат от трудна битка. От едната страна на барикадата стои хранителната индустрия със своите 17 млн. компании и годишна продукция на стойност 750 млрд. евро. А от другата – над половин милиард потребители. „Не съм виждала по-яростно лобиране в ЕС от това на тютюневата и хранителната индустрия”, коментира в тази връзка Антония Първанова, лекар по професия.

В резултат на подобно лобиране и с новата европейска регулация за съдържанието и етикетирането на храните ще си останем в неведение дали ядем меса или други продукти от клонирани животни, мед от ГМО прашец, подсладители като аспартама или трансмазнини. Последните, наричани още частично хидрогенирани растителни масла, се използват все по-масово, защото правят съответните продукти по-евтини и по-трайни. Можем да ги намерим навсякъде – в маргарините, майонезите, растителната сметана, в промишлено произведените тестени и сладкарски изделия, пържените във фритюрници картофи, чипса, дори и в шоколадите, където те заместват кравето масло. От 1990 г. насам започнаха да се появяват научни изследвания, доказващи вредното влияние на трансмазнините, които повишават лошия холестерол и носят риск от сърдечни заболявания и диабет.

В хода на изготвянето на европейския регламент е отпаднало предложението наличието на трансмазнините да се изписва задължително върху етикета на хранителните продукти. Великодушно се разрешава обаче на отделните държави да въвеждат подобно изискване на своята територия. Въпросът в момента е много актуален в България.

„Струва ми се, че за България би било изключитерно полезно Агенцията за безопасност на храните да предприеме мерки за задължително отразяване на наличието на трансмазнини в хранителните продукти”, смята д-р Първанова.

В социалните мрежи набира подкрепа и предложение трансмазнините да бъдат забранени за включване в детските храни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30