Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парад на доброволците

БНР Новини
Парадът ще се проведе от 15 до 20 часа в "betahaus", София
Снимка: betahaus.bg

Днес в София се провежда първият по рода си Парад на доброволците. Че доброволчеството е сред може би най-позитивните прояви в обществото, е ясно на всички ни. За необходимостта от хора, готови да се притекат на помощ, обикновено говорим покрай мащабните кръводарителски, социални, екологични и други кампании. Да популяризират този акт са си поставили за цел от Националното сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”, организатори на първия у нас Парад.

Инициативата е част от проекта „Живей смело, живей без страх” на Националната програма за младежта, която финансира събитието. Идеята е организациите, работещи с доброволци, да представят каузите и кампаниите си пред тези, които искат да ги чуят. За целта по време на парада има презентации, уъркшопове, фотоизложба, пърформанс, ролеви и интерактивни игри, а също и симулация на кампания.

„Щастливи сме, че чрез Националната програма за младежта много млади хора намериха себе си и станаха доброволци на неправителствените организации в страната – казва Радост Раданова, началник на Националната програма за младежта към център „Европейски младежки програми и инициативи”. – Естествено, че в София може би са най-активните млади хора, но това е така, защото техният брой е най-голям. Нашата програма подкрепя инициативи, доброволчески дейности, в които младите хора успяват да научат много. Неформалното образование е много важно за нас като финансиращ орган. За миналата година сме финансирали 41 доброволчески проектни предложения от цялата страна. В тях са били включени над 300 младежи. Жените са повече от мъжете, това се наблюдава като тенденция. Една от целите, които си поставяме, е да включим в доброволческите акции повече мъже от възрастовата група 18-29 години. Средствата за миналата година, с които сме подкрепили проектните предложения, са в размер на над 82 хиляди лева. Доброволческите организации са активни, работят, интересът е много голям. Най-активните градове са София, Русе, Шумен, Благоевград, Видин, Бургас. Щастливи сме, че имаме представители на организации и от малките населени места, интересът към доброволчеството и там е голям. Всеки, преминал през този тип проекти, получава сертификат за придобитите знания, умения и компетенции. Това е много важно за нас, защото се работи усилено за признаване и сертифициране на неформалното образование. То може да бъде ценно за определени работодатели или учебни заведения, които да могат да признават натрупания от доброволците опит.”

Според анализ на Националния алианс за работа с доброволци (НАРД) повече от петдесет процента от младите хора, участвали в доброволни акции, са го правили, за да помагат на хората. Около 40 на сто са посочили личен интерес към акциите – екологични, здравни, социални и други мотиви. За 20 процента от анкетираните водещото в доброволчеството е желанието да се обмени социален опит и да се създадат нови приятелства и полезни контакти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00