Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуално пътешествие към „Създателите на Българската държава”

БНР Новини
Снимка: tourism-shumen.com

Шумен е основан преди 3200 години. През вековете той е бил люлка на богата духовна култура - тракийска, римска, византийска, българска, а в годините на Възраждането е един от най-активните центрове. Днес символ на града е грандиозният мемориален комплекс „Създатели на Българската държава”открит през 1981 г., който може да бъде видян в радиус от 30 км. Ако изкачите 1300 стъпала, всяко едно за година от създаването на България, ще достигнете до монумента, представящ най-важните моменти от българската история от VII до X век. Той се намира на 450 м надморска височина. Състои се от две групи раздвижени бетонни форми от север и юг, изградени под различен ъгъл, върху които са монтирани 21 скулптурни фигури на български владетели, управлявали през този период. Ще видите суровото лице на Аспарух, който не допуска противопоставяне, а вдигнатите в две различни посоки ръце подчертават идеята на забития в земята меч: „Това ще бъде земята ни!”. Развитието на българската държавата от VІІ до Х век продължава чрез фигурите на Дипломата Тервел, Законодателя Крум и Строителя Омургат, изсечени на 18 м височина, оградени от откъси на стари византийски хроники. Спиралата, образувана в горната част на паметника от събиращите се осем бетонни тела в една от нишите, образува светлинен кръст - символ на приетото християнство и признаването на българската държава. Най-светлият период в историята на Първото българско царство - Златният век, е показан чрез 11 фигури. Тук е „най-знатният”между царете Симеон, обграден от книжовниците, болярите, воините си. Мозайката-триптих, най-голямата на открито на Балканския полуостров, символизира идеята за създаване, развитие и възход на България чрез преплитане на фигурални и буквени изображения. Средновековни кръстове и колона допълват галерията. Това е единственият по рода си паметник в Европа, който чрез вътрешните си статуи и монументи пресъздава историята на държавата.

Снимка

От днес цялото това величие може да видите от домашния си компютър на този адрес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27