Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Македония със съвместен демарш пред ЕК

Снимка: архив

Външните министри на България и Македония Кристиан Вигенин и Никола Попоски предприеха тези дни впечатляващ съвместен демарш пред Европейската комисия. В писмо до еврокомисарите по разширяването и по регионалната политика Вигенин и Попоски поискаха комисията да окаже по-голяма финансова помощ за завършването на проекти за автомобилни и железопътни инфраструктури, които са от ключово значение за двете страни. Такъв е най-вече Паневропейският коридор между Българското Черноморие и албанското пристанище Вльора, минаващ през Македония. На фона на проблемните напоследък двустранни отношения съвместното искане направи силно впечатление. В разговорите за уреждане на спорни въпроси между София и Скопие няма видим напредък. Същевременно в замяна на своята подкрепа за започване на преговорите на Македония с ЕС България продължава да иска подписване на двустранен договор за добросъседство. Министри обаче заявиха в прав текст, че страните им ще интензифицират усилията за насърчаване на сътрудничеството си и то така, че проектите и инициативите им да имат практическа стойност за целия регион. Така възникна въпросът дали това не означава, че след толкова упорити спорове, свързани с езика и различните оценки за някои исторически събития и личности, подготовката на договора за добросъседство е навлязла във финална фаза? Конкретни индикации за това засега няма. Два дни след съвместния демарш на външните министри Македония бе посетена от гръцкия външен министър Евангелос Венизелос, в качеството му на председателстващ на Съвета на ЕС. След разговорите в Скопие той ясно заяви, че европейската перспектива на Македония продължава да зависи не само от спора за името, но и от нейните отношения с България. Засега въпросителните остават.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35

Парламентът разглежда отказа на Мария Габриел да състави кабинет

На извънредно заседание днес Народното събрание ще гласува заявлението на Мария Габриел, с което тя оттегли кандидатурата си от ГЕРБ за министър-председател на ротационното правителство и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на..

публикувано на 26.03.24 в 07:05