Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрират непознати документи и свидетелства за живота на Борис Христов

4
Фотография на Борис Христов в ролята на Кочубей от операта „Мазепа“
Снимка: предоставена от Инициативния комитет за честване на 100-годишнината от рождението на Борис Христов

Непознати документи, както и свидетелства за малко известни факти от биографията на Борис Христов ще бъдат реставрирани и събрани в експозиция. Очаква се откриването на изложбата да е през май, в Народната библиотека „Кирил и Методий“.

Документите са от личния архив на Борис Христов в дома му в Рим. Никога не са виждали „бял свят“ досега – казва Момчил Георгиев, представител на Инициативния комитет за честване на 100-годишнината на великия бас. 

Пожълтелите страници са събрали много интересни истории.

От заповед, издадена на 22 април 1942 г., става ясно, че Министерството на просвещението отпуска стипендия на Борис Христов, за да се усъвършенства в Италия.  Предисторията – на Богоявление, 6 януари 1942,  хор „Гусла“ пее при освещаването на знамената. След това имало малък прием в царския дворец. Според присъствали на събитието, колегите му буквално избутали Борис Христов отпред, за да пее соло. Изпълнението на срамежливия хорист впечатлило всички. „Кога ще Ви чуем на сцената?“ - попитал цар Борис. Научавайки, че пред него стои дипломиран юрист, а не професионален музикант, монархът решава да се намеси и разпорежда да бъде отпусната стипендия, която младият певец получава две години. След установяване на социалистическото управление през 1944 г. започват големи трудности с отпускането на парите.

Любопитен подход на Министерството на просветата от 1946 г. е отразен в писмо, според което държавата не може да изплати стипендията. В замяна, тогавашното ръководство предлага на Борис Христов да изнесе 10 килограма цигари. „Това писмо също ще бъде показано в експозицията“ – казва още г-н Георгиев.

Малък талон, осигуряващ безплатна храна, отваря страници, които също не са особено известни. В годините след 1944 г. Борис Христов има проблеми със стипендията от България. Останал без средства, живее в дома на един адмирал, негов почитател, където не плаща наем. Учителят по пеене му дава безплатни уроци, а картата за благотворителна кухня му осигурява поне веднъж на ден храна. Всичко това позволява на упорития българин да оцелее в тези години на лишения.

Сред документите от личния архив на Борис Христов са студентските книжки от Юридическия факултет в София и от Висшето училище към Моцартеума в Залцбург. Организаторите са подготвили и  фотографии, запечатали някои от най-редките сценични превъплъщения на големия артист. Сред тях са образът на Кочубей от операта „Мазепа“,  Птицеловецът в „Лоенгрин“, Слепият в „Ирис“ от Масне.

Снимки:
предоставени от Инициативния комитет за честване на 100-годишнината от рождението на Борис Христов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ерина Боянова

Ерина Боянова представя в Института "Сервантес" изложбата си от плакати за испански филми с награди

Институтът "Сервантес" е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати, обединени от името "Кино "Испания": Плакати за филми с награди". Изложбата, чийто автор е Ерина Боянова, се открива на 19 юни в галерията на Института в София,..

публикувано на 19.06.24 в 08:35

Иконописецът Диан Костов открива експозиция в Кукелберг, Брюксел

Днес се открива експозиция с платна на българския художник иконописец Диан Костов. Платната ще бъдат изложени на фасадата и в самата Национална базилика "Светото сърце" в Кукелберг, Брюксел (Basiliekvoorplein 1, 1083 Brussels), в продължение на..

публикувано на 15.06.24 в 09:05

Балетът на Националната опера е гост на фестивала Sounds of Oradea в Румъния

Балетът на Националната опера гостува на фестивала Sounds of Oradea в Румъния, съобщават от Софийската опера и балет. Третото издание на международния фестивал е от 14 до 16 юни и включва три програми в популярни културни пространства в града...

публикувано на 15.06.24 в 08:35