Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлаганите изменения в трудовото законодателство скараха работодатели и синдикати

Според синдикатите, предложенията за промени в Кодекса на труда застрашават правата на работниците и дори нарушават конституционните им права.
Снимка: архив

Бавно и полека се правят опити за опасна промяна в Кодекса на труда, които застрашават правата на работещите. Това съзира Конфедерацията на независимите синдикати в България във внесените в парламента законопроекти за промени в трудовото законодателство. В защита на измененията се обявяват двете работодателски организации – Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата. Скандалът вече се вихри в медиите, какво ще приеме парламентът, предстои да се види.

Двата законопроекта на депутати от лявата „Коалиция за България” са внесени в социалната комисия на Народното събрание без дискусии в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според синдикатите, предложенията в тях са опит наемният труд да застане на колене, като се нарушават дори конституционни права. Преди това с аргумент за „намаляване на административната тежест за бизнеса” и правителството прие мерки за законодателни промени, част от които са отразени в двата законопроекта. В тях също има притеснителни текстове по отношение на трудовите права на работещите, смятат синдикатите. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира:

„През последните седмици сме свидетели на нестихващи атаки към правата и интересите на българския работник, изразяващи се в добре организирани и премерени действия на различни групи в обществото. Видяхме, че през две от работодателските организации беше направен много ярък опит за радикални промени в Кодекса на труда, които да дебалансират интересите между работника и работодателя. Реагирахме остро на подобно действие, което за нас има дългосрочен характер. Прави се опит по един или друг начин идеите, които бяха заложени в предложенията на БТПП и на Стопанската камара, да се реализират в практиката чрез използването на други канали. Пред нас вече са стъпки на правителството, които ние не приемаме и които, макар и не толкова дълбоки на този етап, що се отнася до отнемане на трудови права, показват посоката, която за нас е тревожна.”

С какво не са съгласни синдикатите? Едно от внесените в парламента предложения „развързва” ръцете на работодателите за промени в работното време, които крият опасни рискове за работниците, казва Чавдар Христов от КНСБ. С промените се предлага да не се взема съгласието на синдикалните организации или на представителите на работниците и служителите при липса на синдикални организации, когато се въвежда непълно работно време - от 8 на 4 часа. Предложението в законопроекта е това да става чрез консултации. Сегашният текст изисква да има съгласие, а не консултации. Къде е заровено кучето, според Чавдар Христов:

„Ако аз ви въведа непълно работно време, без някой да може да ме спре и един-два месеца ви оставя да работите на 4 часа с половината ви заплата, на третия месец ще ви прекратя правоотношенията поради съкращение в щата или поради липса на работа. И вие ще понесете неизгодните последици от минималната база, върху която ще ви се изчисляват обезщетенията за безработица, ще понесете и неизгодните осигурителни последици от тази минимална база. Нима това е изгодно за работниците? Че какво му пречи на същия тоя работодател да въведе непълното работно време през двустранни споразумения с всеки един от вас? Това може да стане по силата на един друг текст. Когато ние сме правили предложението да се въведе този текст, който изисква съгласие, сме имали предвид, че някой път действително се налага промяна на работното време. Но нека заедно да преценим. И когато дадем съгласие, ние, представителите на работниците и служителите, не само синдикалистите, поемаме заедно с работодателя риска и отговорността за това, което ще се случи, защото то крие последици. Но ние ще преценим, че с оглед, например, на запазване на заетостта, по-добре да претърпим тоя риск, отколкото да отидем директно на уволнение.”

Според Чавдар Христов, например с други предлагани промени, засягащи малките и средни предприятия, се прави така, че да не действат девет текста от Кодекса на труда. С това, казва той, се нарушават конституционен принцип, съгласно който стопанските субекти  - големи, малки, средни, следва да бъдат поставяни в равнопоставени правни условия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45