Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ан дьо Колбер Христофоров:

Гордея се с българския си паспорт

Снимка: bgarmy.bg„Живеете в красива страна, пълна с ресурси – история, туризъм, наука. Имате обещаващо бъдеще.” Такива са представите на художничката Ан дьо Колбер за България – родината на мъжа с когото живее щастливо повече от 40 години, проф. Боян Христофоров.

Щастливата история на художничката с аристократично потекло, потомка на Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на крал Луи XIV и известният български гастроентеролог започва в Германия. „Той отбиваше военната си служба, а аз бях преподавател в училището за децата на френските военнослужещи в Германия – разказва тя. – Един ден едно от децата, в повереното ми училище си удари главата. Заведох го веднага в болницата и човекът, който се погрижи за него беше Боян Христофоров. Аз бях впечатлена от човеколюбието му, още преди да се запозная с интелектуалните и духовните му качества. Най-напред ме привлече лекарят, а после открих в него един изключителен мъж. Той е високо ценен в медицинските среди на Франция. Много хора от различни страни идват да се консултират с него. Наистина е забележителен специалист – гастроентеролог, който наскоро беше награден с високото отличие – ордена на Почетния легион.”

Днес и двамата живеят във Франция и вече 20 години Ан дьо Колбер има и българско гражданство. Съпрузите са сред най-активните представители на българската общност във Франция. Открояват се със своето гостоприемство и подкрепа към млади българи, решили да продължат образованието си във Франция.

„Смятам, че българският народ се променя – споделя впечатленията си за българите Ан. – Преди не пътуваше извън рамките на социалистическите страни. Сега много българи пътуват навсякъде, не само до Франция, но и в Испания, Германия, Швеция, Америка, Канада, Южна Африка. Народът ви изведнъж започна да пътува и българите се отвориха към света. Нашите деца също са в чужбина, а ние пък приютяваме български младежи, които учат във Франция. Младите хора, които учат в чужбина, или тези които се реализират извън страната си като лекари или хора на изкуството, те не забравят родината си. Те прекарват ваканциите и в България и се оглеждат за възможността да се завърнат като утвърдени специалисти.”

Самата Ан дьо Колбер започва да рисува „относително късно, както сама се изразява, но с голяма страст към изказа в цвят”. Родена е в Прованс, Южна Франция, затова и животът й носи оттенъка, топлината и виталността на този край. „Моите теми са повлияни от сънищата, помага ми и развитото ми въображение – признава тя. – В картините ми отсъстват фигури, но в тях винаги има човешко присъствие, изпълващо атмосферата на фермите, на градовете и селата. В каквато и живописна техника да работя, душата и цветовете на България проникват в мен, всяка година все повече и повече.”

Талантливата художничка представя картините си в редица колективни и самостоятелни изложби по целия свят. За признанието към творчеството й свидетелстват престижни отличия като златен медал на Международния салон в Рим, награда Бернхайм – Париж, награда на Ротари клуб – Париж. А за забележителния й принос „за съхраняването на българската идентичност и за утвърждаването на положителни представи за България и българите във Франция” през 2011 е отличена с паметен медал „Иван Вазов” на Държавната агенция за българите в чужбина.

„България е малка страна с близо 8 млн. жители – отбелязва Ан дьо Колбер. – Това е по-малко от цялото население на Париж и околностите му, което наброява 12 млн. Въпреки това в тази малка страна намираме изключителни личности в научните среди, литературата, музиканти, български гласове. Как да не обикнеш една такава страна, която има такива ресурси от високо ниво. Колкото повече се развиваме, толкова по-голяма става нуждата от истинско изкуство. То ти помага да бъдеш оптимист, позволява ти да се отдалечиш от грозотата, глупостта на ежедневието. Бъдете смели, честни, работливи и запазете преди всичко надеждата си. Нищо не можеш да направиш, ако не се надяваш и не проявяваш воля. Затова запазете тези качества. Ако загубите надежда – умирате, отворете очи и гледайте нагоре.”

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12