Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа музикална стъпка на „Земела”

БНР Новини
Снимка: предоставена от „Земела”



Нов български етно проект е създаден във Великобритания по идея на певиците София Георгиева и Виктория Манчева. С желанието да популяризират българския фолклор, двете дами избират за име „Земела” – тракийска богиня на земята, растенията и плодородието. От дълбока древност тя е символ на любов, красота, топлина, пищност и сила.

София Георгиева е поп изпълнителка, а Виктория Манчева е народна певица, пяла в Лондонския български хор, една от основателките на трио „Перуника”. Двете се срещат в Англия след 15 години раздяла и решават да обединят любовта си към музиката в проекта „Земела”. Първата песен на дуета – „Коне” е нов прочит на популярната „Чичовите конье”, която е в саундрака на филма „Ъндърграунд”. Работата по сингъла на „Земела” събира изцяло български екип в Лондон. В записа участват Недялко Недялков (кавал) и Димитър Димитров-Дънди, ударни, а аранжиментът е дело на Мирослав Гечев. Към песента има и видео, с режисьор Николай Барулов, което може да гледате тук.

На 22 март „Земела” ще пее на Пролетния фестивал на българския фолклор и традиции в Лондон (Spring Fest of Bulgarian Folk and Traditions London). Събитието е организирано от Марина Иванова и благотворителна организация „Български фолклор и традиции”. Във фестивала ще участват формации и ансамбли от цяла Европа. 

„Земела” работи върху нови песни, вплели в себе си магичния български фолклор. Искаме да преобразим народната ни песен и да я превърнем от Пепеляшка в принцеса и така да я представим пред света – казват певиците. Към техния проект интерес са проявили компании, издаващи уърлд музика във Великобритания и САЩ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05