Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешен старт на „Джазофония”

С програмата „Ромски виртуози” започна новата концертна поредица на Биг бенда на БНР

БНР Новини
Ангел Демирев
Снимка: БГНЕС


Крайно време е тези виртуози да излязат от кръга, в който се изявяват и да се срещнат с по-голяма аудитория ценители на изкуството. Като солисти те са чест за всеки оркестър. А меломаните заслужават шанса да се насладят на тяхната музика – каза минути преди концерта Антони Дончев, диригент на Биг бенда.

Снимка: Албена Безовска

Петимата солисти, представители на различни генерации, са известни виртуози. Тромпетистът Ангел Тичалиев е лидер на ромския бенд „Карандила”. Мартин Любенов – великолепен акордеонист и композитор пристигна специално от Виена, където живее и работи от години. Чухме още виртуозния млад китарист Ангел Демирев и саксофониста Миладин Ангелов-Миле, който направи своя дебют в Първо студио на БНР. Орлин Памуков, кларинет, е потомък на голяма фамилия сватбарски музиканти. Той самият е прекрасен инструменталист и автор на оригинални пиеси в традиционен стил. Сред тях и „Северняшки танц”, в която солисти бяха авторът, Атанас Хаджиев – баритон саксофон, Стефан Кожухаров – ударни, Димитър Шанов – бас, Огнян Весков – китара и Антони Дончев – пиано. В програмата бяха включени също „Танцувай, циганко” на Любомир Денев, „Ориент експрес” на Йълдъз Ибрахимова, „Миш-маш” на Антони Дончев (една от запазените марки на оркестъра), „Селски танц” от Милчо Левиев, две пиеси на Ерик Влуйманс, „Керван” от Хуан Тизол и солова пиеса на Мартин Любенов. Единствената оркестрова творба беше „Балкански блус” от Боряна Димитрова, която живее и работи в Германия. Изпълнител на саксофон и лидер на формация, Боряна гостува преди време в България. От сцената на Джаз фестивала в Банско тя представи албума на своя квартет „Балкански блус”, както и пиесата, която Биг бендът на БНР сега е включил в репертоара си в нов аранжимент. В „Ръченица” от Стайко Стайков пък може да чуете Орлин Памуков, Ангел Демирев и Миладин Ангелов.

Първият концерт за ценителите на джаза "Джазофония" може да видите ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25