Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

LavaLava – музикален проект, поднесен с чар от Десислава Андонова и Андрония Попова

БНР Новини
Андрония Попова и Десислава Андонова
Снимка: личен архив

Десислава Андонова, позната от Phuture Shock, и Андрония Попова от Nasekomix разказват за съвместен проект, който са създали преди четири години. Дълго време са търсили подходящо име за него, докато на техен приятел му хрумва LavaLava. „Ние винаги сме искали да правим нещо заедно, но до момента това желание не е приемало конкретна форма – споделя Рони. Първото ни участие беше преди време по повод премиерата на списание Vice в България. За това представяне бяхме записали вече двата си сингъла Don’t Say и Welcome. Но като репертоар имаме много повече композиции, които изпълняваме на концерти. Наскоро възобновихме дейността си с LavaLava. Опитваме се да експериментираме повече със специална апаратура, за да правим сами на живо музиката си и да пеем.”

Една от музикалните страстина Деси е работата като DJ, която практикува от четиринайсет години. Тя е от малкото жени в България в тази професия, приемана за мъжка. В LavaLava, освен че прилага диджейските си умения, Деси както винаги и пее. „Това е отворена формация и понякога можем да сме с банда за по-голямо разнообразие – добавя тя. – Колкото повече различни аранжименти имат парчетата ни, толкова по-интересно става и за нас. На този етап двете с Рони правим нещо като саунд система, пускаме тракове, тя свири на акордеон, а вокалите ни минават през процесор и семплер. Идеята е да използваме максимално потенциала на електрониката.”

След концерт в Бургас в началото на тази година, следва и покана от чужбина. „Имали сме няколко концерта с LavaLava – продължава Рони. – Последният беше в Кан през февруари. Там имахме две участия. Появихме се само като Рони и Деси, за да представим по-обширно това, с което се занимаваме по принцип. Изпълнихме песни от всички наши проекти – LavaLava, Phuture Shock, Nasekomix и Sentimental Swingers. Бяхме в Кан, когато се провежда фестивала Midem, въпреки че нашите концерти не бяха свързани с него. Той е изцяло посветен на музикалния бизнес. Представят се най-различни артисти. Планираме да участваме там, но в по-голям състав. Затова сега целта ни беше по-скоро да си сверим часовника с останалия музикален свят. За нас е важно да се развиваме, да експериментираме, да пътуваме. Знаехме, че това е събитие което не трябва да изпускаме. Българи ни поканиха там и съответно на концертите ни имаше много сънародници. Беше чудесно преживяване и забавление за нас гостуването ни в Кан.”

Към песните Don’t Say и Welcome има направени и ремикси по аранжимент на китариста Михаил Йосифов. Идеята на двете чаровни дами е с LavaLava да издадат албум с детска музика. В него ще включат стари и нови песни, а начинът на изпълнение ще бъде в стила на… Рони и Деси. Обмислят да заснемат видеоклип, в който ще карат ролкови кънки. Те сами определят себе си като „непораснали деца”. И двете са вече майки, но не бързат да пораснат, а с LavaLava правят своя подарък към детство си и към това на своите деца. Рони и Деси продължават да планират и да осъществяват новите си идеи. През март предстоят записи и излизане на нов сингъл съсSentimental Swingers. И още нещо интересно: заедно с Михаил Йосифов секстет, с който неотлъчно работят,ще участват във филм. Съпругът на Вера – Андре Шандел е белгийски режисьор, който снима документална лента за България. Темата е преходът от социализма към демокрацията, а той го показва пречупен през личната призма на всеки един от тях. Всички музиканти са от поколението, живяло в двете реалности на страната ни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15