Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нина Дюлгерова: Само обединена Украйна предизвиква интереса на глобалните и регионалните играчи

БНР Новини
Докато пред парламента в Киев с развети украински знамена приветстват новото правителство, в Крим издигнаха руския флаг. Според проф. Дюлгерова, ситуацията отново върви в посока на екстремизъм и това изисква незабавна реакция от страна на международната общност.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Украйна утвърди в четвъртък състава на новото правителство начело с проевропееца Арсений Яценюк. Той е председател на партията „Баткившчина” (Отечество) на бившия премиер Юлия Тимошенко и в миналото е бил министър на икономиката и на външните работи. Същия ден бившият украински президент Виктор Янукович наруши мълчанието си, макар и задочно, чрез получена в руската агенция ИТАР-ТАСС декларация. Той се обяви за законен държавен глава и обяви решенията на парламента в Киев за нелегитимни. В същото време напрежението в югоизточните, по традиция ориентирани към Русия райони на Украйна, нараства. На полуостров Крим, който има статут на автономна република, в четвъртък сутринта въоръжени мъже превзеха сградите на регионалния парламент и на правителството и издигнаха руския флаг. По-късно депутатите гласуваха за провеждането на референдум, който да определи бъдещето на Крим – във или извън Украйна. Датата е 25 май и съвпада с предсрочните президентски избори в Украйна.

В момента се прави опит за институционализиране на победилата в Украйна опозиция, – коментира професорът по международни отношения Нина Дюлгерова, експерт в областта на Русия и постсъветското пространство.

Снимка: БГНЕСВ  случая имаме две страни, които ще започнат дълъг спор коя е легитимната, ако се позовем на принципа, че не е имало предсрочни президентски избори, заяви проф. Дюлгерова. – В Крим на практика се развяват руски знамена и тук вече започваме да си задаваме въпроси дали това не е пореден поврат в тази динамична ситуация в Украйна. Продължавам да твърдя, че обединена Украйна предизвиква интереса на глобалните и регионалните играчи. Ако страната се раздели, никой, освен Русия, няма да се интересува от нея. Ако се стигне до федерализация, 2/3 от Украйна ще стане част от Руската федерация, а в Крим и Източна Украйна са икономиката и промишлеността, независимо от патовата ситуация на държавата. Полският премиерът Доналд Туск  категорично заяви, че Полша не иска разцепване на Украйна. Това означава, че той не иска Западна Украйна, защото си има достатъчно вътрешни проблеми, за да се занимава и сериозно финансово да се ангажира с една бедна периферия. За мен динамиката се развива в посока на екстремизъм.

Украинският парламент за нас е законната власт в страната, а за президент признаваме държавния глава, определен от Радата. Това заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Оливие Баи и уточни, че парламентът на Украйна има най-широката представителна власт. ЕС трябва да помогне на Украйна със спешна финансова помощ и да наложи набелязаните санкции срещу отговорните за насилието, заявиха евродепутатите в приета резолюция на сесията в Страсбург. Новият финансов министър на Украйна Олександър Шлапак се надява мисия на Международния валутен фонд да посети Украйна следващата седмица, за да работи за нов спасителен пакет за страната от най-малко 15 милиарда долара.

Ръководителят на фонда Кристин Лагард обяви в комюнике, че в близките дни ще бъде изпратена мисия в страната. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви след среща с държавния секретарДжон Кери, че Вашингтон е готов да предостави помощ на Киев в размер на 1 милиард долара. Кери от своя страна заяви, че след проведен телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров е получил уверения, че Русия ще уважава териториалната цялост на Украйна.

Според проф. Дюлгерова, ЕС не може да обезпечи милиардите, които Украйна изисква, за да върне икономиката в солидни позиции. Възможно е да осигури политически чадър за сделка с МВФ.

Аз задавам въпроса, продължи тя, кой избирател от европейските държави-членки на ЕС ще се съгласи да се вземат и да се дават с лекота милиарди на държава, която не е член на ЕС и няма да спомогне за икономическата стабилизация или политическата сигурност на ЕС. Как да се дават пари на хора, или на институции, които не могат да гарантират за какво ще бъдат изразходвани? Не очаквам резки движения от страна на ЕС, защото Украйна ще бъде част от предизборната кампания за нов парламент. Далеч съм от мисълта, че тази реторика ще бъде обвързана с конкретни реални предложения и най-вече с тяхната реализация, която да даде възможност на Украйна да излезе от този политически и икономически колапс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Монтана – градът отвъд шаблоните

Един от областните градове в Българския Северозапад е Монтана. Според статистическите данни регионът не може да се похвали с особено високи показатели в сферите на инфраструктурата, икономиката, образованието, социалните услуги. По данни от изминалата..

публикувано на 07.08.24 в 11:20

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15