Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаир на добрината

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Искаме да облечем сърцата си в красиви премени, а не телата си, като дарим отделените за скъпи облекла средства.” Зад тези думи застават абитуриентите от столичната Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън”. Добрата новина, която се роди на специално създадената от тях Фейсбук страница „Панаир на добрината”, бе подета и се разнесе като лавина из медиите. Тя сякаш дойде, за да опровергае ширещото се обществено мнение, че съвременните млади се вълнуват единствено от материалното, апатични към чуждата болка и да вдъхне надежда, че доброто у нас не е умряло. Главни инициатори на благотворителната кампания са четири момичета от 12 в клас – Виктория, Адриана, Гергана и Искра. Набраните пари, вместо за бляскави тоалети, ще бъдат дарени на децата, страдащи от булозна епидермолиза, известни още като „пеперудените деца”, тъй като кожата им е уязвима като крилце на пеперуда. Идеята да помогнат идва на Виктория след като в интернет случайно научава за нелеката съдба на малчуганите, за които дори майчината милувка може да бъде болезнена. Момичетата правят десетминутен клип за „пеперудените деца”, с който успяват да спечелят за каузата си целия випуск в гимназията. Училищното ръководство и учителите също застават зад тях.

„Последните години последният ни учебен ден се превърна в един мини бал – обяснява Адриана. – Родителите ни дават много средства, за да ни купят нови тоалети, да платят куверти за ресторанти, дискотеки, прически, грим, дори фотографи…Решихме, че е време тази суета да поспре, да върнем акцента върху истинската същност на празника.”

Около сто души в България, от които осем деца, страдат от рядкото генетично заболяване, показват данните на „Дебра България”, пациентска организация, защитаваща правата на хората с булозна епидермолиза. В деня на изпращането си, вместо официални тоалети, момичетата и момчетата от випуск 2014 ще облекат специално закупени бели тениски, символизиращи надеждата и добрината.

„Искаме да покажем, че красотата не е само в прически и рокли и че тя трябва да идва отвътре – казва Гери. – Човек трябва да бъде първо отвътре красив, за да бъде красив и отвън. Също така искаме да привлечем общественото внимание, и най-вече това на Министерството на здравеопазването, чието задължение е да се грижи за тези деца и да им отпуска средства. Защото тяхната месечна издръжка е много скъпа. Стига до 2000 лв. Те се нуждаят от специални незалепващи превръзки и антибиотици, но държавата не покрива дори част от тях и семействата буквално изнемогват. И тъй като в момента се подготвя включването на това рядко заболяване в списъка на заболяванията, за които Националната здравноосигурителна каса отпуска средства, искаме този процес да приключи възможно най-бързо и децата да получат заслужената помощ.”

Кампанията, подета от четирите приятелки, намира широк обществен отзвук. „Не бихме продължили, ако не бяха всички тези хора, които ни подкрепят”, признава Адриана. Във Фейсбук страницата им пишат и много техни връстници от други гимназии, изявили желание също да се присъединят към благородната инициатива.

„Не бихме казали, че сме изключение. Според мен всеки може да намери добрината в себе си и да направи нещо такова – убедена е Адриана. – Трябва да е готов да загърби повърхностното, материалното и да извърши промяна. А ние сме млади и ние сме тези, които трябва да провокират тази промяна.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30