Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл „Силуети” представя различни светлосенки на камерното музициране

| обновено на 07.03.14 в 11:37
Снимка: silhouettes-ensemble.com

Камерната музика е жанр, който дава поле за изява на голям брой талантливи изпълнители. Да се постигне симбиозата в такава формация не е лека задача. Членовете на ансамбъл „Силуети” са успели да разкрият тайната. Още с постъпването им в Национална музикална академия „Панчо Владигеров” ги събира приятелството и сходните им музикални интереси. В интервю за Радио България цигуларката на състава Калина Митева разказа:

С ансамбъл „Силуети” свирим заедно повече от четири години. Започнахме като трио с Габриела Цветкова (виолончело) и Лилия Жекова (пиано), после към нас се присъедини колегата ни Кристиян Калоянов (кларинет). Носим името си от 2012 г. когато заминахме на майсторски клас в Австрия и трябваше да изберем как ще се наричаме. Взехме го от произведение на големия композитор и диригент Васил Казанджиев. Неговата творба за виолончело и пиано се нарича „Силуети”. Решихме, че много подхожда на нашия състав, защото той е необичайна комбинации от инструменти – цигулка, чело, кларинет и пиано. Ние свирим не само като квартет, но и като трио и сонатни дуа. В концертите си се изявяваме и като солисти. Идеята, която искаме да предадем на публиката чрез името на ансамбъла ни е, че в нас има много силуети – четирима души, които формират различни инструментални състави. Тази пролет ще имаме два концерта от цикъла ни „Контрасти”, отново подчинен на тази идея. Единият е на 9 март, а другият – на 12 април в камерна зала „България”.

В репертоара на ансамбъла важно място заемат творби на бележити български композитори като Панчо Владигеров и Марин Големинов.

Снимка: silhouettes-ensemble.comМладите изпълнители са възпитаници по камерна музика на проф. Венцеслав Николов. Заедно с преподавателя си те изнасят концерти в първо студио на БНР и други зали. „На професора дължим всичките си знания по камерна музика” – казва Калина Митева. Благодарение на Венцеслав Николов в репертоара на ансамбъл „Силуети” присъстват много творби на автори от ХХ век. Едни от най-новите записи на формацията са на съвременни произведения. За тях Калина Митева разказа:


Имаме голям интерес към този вид музика. Квартетът от Хиндемит е писан за състав като нашия, а такива се срещат рядко. Колегите ми и аз много се радваме, че успяхме да направим записа в първо студио на БНР. Дмитрий Шостакович е написал в оригинал „Прелюд и фуга № 5” за пиано. Обработката е дело на нашия кларинетист Кристиян Калоянов.

След завършването  на  Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, членовете на ансамбъл „Силуети” продължават да се усъвършенстват като музиканти в същото учебно заведение. Калина Митева прави магистратура по цигулка, Калоян Калоянов – докторантура, а Лилия Жекова и Габриела Цветкова специализират камерна музика. На въпроса как виждат четиримата бъдещето си като формация Калина Митева отговаря:

Нашата цел е да продължим да свирим заедно. Искаме да запазим и развием това, което открихме помежду си като приятелство и начин на споделяне на музиката. Желанието ни е да популяризираме камерния жанр в България. Същевременно планираме да пътуваме. Всяко лято в последните три години посещаваме различни фестивали и майсторски класове, където продължаваме да се учим. Последно бяхме на курс при проф. Йоханес Майзел.Той завежда катедра камерна музика във Виенската консерватория.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15