Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението за реадмисия на ЕС с Турция е в полза и на България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
В края на февруари Европарламентът одобри Споразумението за реадмисия /обратно приемане/ на нелегални емигранти на ЕС с Турция, подписано през декември 2013 г. То гласи, че незаконните емигранти от Евросъюза в Турция и от Турция в ЕС ще трябва да бъдат връщани. Това се отнася не само за техните граждани, но и на трети страни, влезли в ЕС или Турция през страни от Съюза или южната ни съседка. Споразумението е благоприятно и за България – една от най-бедните страни в ЕС.

Само за една година броят на нелегално влезлите от Турция у нас е вече над 11 хиляди души. Дори Съветът „Правосъдие и вътрешни работи” на 3 март в Брюксел призна: България е една от трите страни-членки, поела най-голяма тежест на бежанската вълна от Сирия, заедно с Германия и Швеция. А с пролетта се очаква нов огромен поток, сочи доклад на премиера Пламен Орешарски. В този смисъл одобреното Споразумение за реадмисия е дългоочаквана стъпка напред с особена полза и за България, която няма двустранно такова с Турция. То задължава и двете страни да допускат обратно своите граждани или гражданите на трети страни без документи за местожителство, както и лицата без гражданство, влезли в Турция или ЕС, преминавайки през държавите от Съюза или южната ни съседка. И ще помогне за значително намаляване на незаконните емигранти, които влизат от Турция в ЕС, както и в борбата срещу трансграничната престъпност и трафика на хора.

Споразумението предвижда ЕС да предостави финансова и техническа помощ на Турция, за да засили граничната си полиция и да постави техника за наблюдение на границите си със съседните държави. Но ще влезе в сила едва след официалната му ратификация от ЕС и Турция. Дотогава обаче решението на въпроса с нелегално минаващите границата на България с Турция зависи от двустранните усилия. При визитата на турския външен министър Ахмет Давутоглу преди дни у нас българският дипломат №1 Кристиян Вигенин коментира така:

„В допълнение на споделеното вече за овладяването на бежанския поток буквално до дни очакваме да се подпише Споразумението с Турция за тристранния граничен център, включващ и Гърция. За целта в София ще дойде министърът на вътрешните работи на Турция. Продължават и преговорите по съвместното наблюдение на границата. Тоест, комплексните стъпки, набелязани през миналата година, една по една се реализират.”

А турският външен министър Давутоглу добави:

„Благодаря на г-н Вигенин за усилията относно границата. Всъщност ние разгледахме тези въпроси още при визитата му в Турция. Тези контакти в изключително ползотворен и работен дух ще продължат и по-нататък и със срещи между министрите на вътрешните работи и други министри. Ще бъдат осъществени всички необходими контакти.”

Каква полза има България от Споразумението за реадмисия и кои са спешните мерки по бежанския проблем до ратификацията му?


За Радио България коментира българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев:

„Това споразумение най-накрая бе сключено. То бе отлагано много пъти от Турция, поради обвързването му с либерализацията на визовия режим за турски граждани за страните-членки на ЕС. Колкото по-бързо и ефективно то стане факт – надявам се този период от 2-3 години до влизането му в сила да бъде намален – толкова по-добре и за нас. След одобряването на споразумението от ЕП нещата зависят от Турция. Това означава тя да бъде готова да приеме обратно лицата, които нарушават границата на съседните й страни България и Гърция, граждани на трети страни като Пакистан, Афганистан, Сирия или която и да било друга страна. От Турция за момента казват, че все още не са готови, и се изисква време, за да се подготви турската страна да ги приема обратно и да ги идентифицира по показател /бежанци и пр./ или откъде са. Това е също много труден процес, защото много от тях не са откровени, не казват откъде пристигат. Или са с изчезнали документи и много трудно може да се разбере от коя страна са. България е предприела и трябва да продължи да прави всички стъпки, за да предотвратява незаконното преминаване на границата, особено когато не е на контролно-пропускателните пунктове. Така че, ако българските служби смятат, че има проблем на големи участъци от границата, това трябва да бъде предотвратено. По-важното е и на европейско ниво Фронтекс – службата, която отговаря за външните граници на ЕС, да получи повече правомощия и средства. За да се помогне за опазването на външните граници на ЕС солидарно и от другите страни-членки, намиращи се във вътрешността на Съюза, които са без външни еврограници. България има огромната отговорност да опазва границата си не само пред българските, но и пред всички европейски граждани.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10