Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третото издание на фестивала за духова музика „Brazzobrazzie”

БНР Новини
Funky Style Brass
Снимка: PR




На седми и осми март сцената на „SofiaLiveClub” ще се превърне в арена на музикални предизвикателства. Повод е третото издание на фестивала за духова музика „Brazzobrazzie”. И този път организаторите от Браз Асоциация са подготвили интересна програма, представена от български и чужди музиканти. Безспорно името, което ще привлече джаз меломаните тази година, е Джигс Уигам – тромбонист от световна величина. Той ще открие музикалното събитие с концерт и ще изпълни своя програма, заедно с „Биг Бенд Браз Асоциация”. Вили Стоянов от BrazzVilliDJ, негов колега и организатор на събитието, разказва повече подробности за Уигам и за фестивала:

„Тромбонистът Джигс Уигам е активен джаз изпълнител. Пряк последовател е на друг музикален титан – Ърби Грийн, известен с виртуозното си изпълнение във високия регистър на този инструмент. Джигс Уигам е и президент на Международната тромбонова асоциация (ITA). Развива изключителна дейност в Европа от много години. Професор е в няколко музикални академии, диригент на BBC Big Band, артистичен директор на Berlin Jazz Orchestra и на BUJAZZO (German National Youth Jazz Orchestra). Свирил и записвал е с имена като Стен Гец, Елла Фицджералд, Бил Еванс, Тони Бенет и други. Джигс Уигам е известен и като диригент, и композитор. Тъй като е популярен и с преподавателската си дейност, със сигурност има какво да се научи от него. Затова организираме майсторски клас, който той ще води. Това за нас ще бъде огромно изживяване. Надявам се да му е приятно. Дано да имаме възможност да го поканим отново и да дойде пак.”

Програмата от втората вечер на фестивала за духова музика „Brazzobrazzie” ще продължи с много танци. Кой ще е причината за тях, разбираме отново от Вили Стоянов: „Лидерът на бандата DeFuegoOrcestra е Димитър Лазаров – танцьор, свири на китара и пее. Създаде формация с която прави чудесни концерти. Всички обичащи ритъма на салсата, посещават техните участия. До момента не сме ги канили на този фестивал. Убеден съм, че ще се получи невероятен купон, защото DeFuegoOrcestra винаги свирят с огромен хъс и настроение. Втората вечер ще открием с проект на тромпетиста Росен Захариев Роко – „Metaфormoза”. След него на сцената на „SofiaLiveClub” ще се качат музикантите от RomaNenoProject, но в разширен състав. Ще изпълним пиеси както от дебютния ни албум, който излезе преди месеци, така и от предстоящия. Третото издание на „Brazzobrazzie” ще завърши с музика, предложена от французите Funky Style Brass. Те са ексцентрични и много талантливи инструменталисти, които непрекъснато се движат по сцената и свирят. Като стил са много разнообразни и правят истинско браз шоу.”

Funky Style Brass са девет забележителни музиканти с прекрасно чувство за хумор, шантави костюми, заразителна музика и неизчерпаема енергия. В композициите си съчетават оригинални музика и текстове. Създават уникална, фънки атмосфера, като същевременно успяват да отдадат почит на традициите с мощен браз звук. Джазмените имат редовни изяви във Франция, както и на фестивали в Европа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15