Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стажът – мост между бизнеса и образованието

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Близо 172 000 млади хора от цялата страна са посетили форума „Национални дни на кариерата – добра кариера, добър живот”, а над 30 000 са намерили стаж или работа. Така изглежда в цифри равносметката на най-голямото младежко кариерно събитие от започването му през 2002 г. до днес. По традиция то се организира от JobTiger. Тазгодишното издание стартира на 18 март в София и за около месец ще обиколи общо седем университетски града в страната. Освен в София, студентите от Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас ще имат шанса да се срещнат с представители на бизнеса и да намерят своето място на пазара на труда, започвайки желаната от тях кариера. Освен постоянни работни места, компаниите ще предложат и възможности за стажове.

„Когато започвахме преди 13 години стажантски програми имаха много малко, главно чужди фирми – обяснява Светлозар Петров, управител на JobTiger. – Вече стажуването е нещо обичайно, очаква се и от бизнеса, и от студентите. Има много начини то да бъде субсидирано по различни програми на Министерството на образованието и на Министерството на труда и социалната политика. Така че вече процесът е наистина развит в държавата. За момента няма открит по-ефективен инструмент от стажа за преодоляване на разминаването между бизнеса и образованието. При най-добро желание образованието не може да навакса бързото развитие на технологиите и начина на правене на бизнес в наши дни. По цял свят всички университети имат този проблем. Начинът да се скъси дистанцията е чрез стажове по време на следването, където студентите влизат в реална работна среда, виждат как се правят нещата и се подготвят много по-добре за бъдещето.”

В последните години освен големите компании стажантски практики предлагат и по-малките, и средни български фирми, категоричен е Светлозар Петров. Добър пример за социално отговорна компания, осигуряваща възможност на млади хора да станат част от реалната трудова среда, е „Нестле” – България, дългогодишен участник и генерален спонсор на „Национални дни на кариерата”.

„Миналата година в подкрепа на стажантската ни кампания анонсирахме една нова за нас инициатива за младежка заетост – казва Биляна Георгиева, мениджър „Човешки ресурси” в „Нестле” – България. – Компанията се ангажира за периода 2014-2016 г. да осигури 330 работни места на млади хора до 29 години. Половината от тях ще бъдат редовни служители, а останалите ще бъдат назначени на стажантски позиции. Стартирахме успешно и само през януари наехме 13 младежи. Тази инициатива е израз на дълбоката ни увереност, че във времена на криза бизнесът трябва да обедини усилията си с държавата и да помогнем на младите да започнат работа. Младежката безработица е един от най-негативните ефекти на кризата и през последните години много силно засегна не само България, но и цяла Европа. Тази година по време на форума „Нестле” – България за първи път ще организира т. нар. CV клиника. В нея ще консултираме студентите как да подготвят своите автобиографии, как да се представят на интервюта. Вярвам, че тези съвети ще им бъдат изключително ценни и ще ги направят много по-подготвени в търсенето на мечтаната кариера.” Най-голям шанс да си намерят работа имат студентите, избрали да се развиват в областта на информационните технологии, финансовия сектор, както и владеещите чужди езици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05