Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Якимово: За Аспаруховия вал, съкровището и още нещо

По средата между дунавския град Лом и областния град Монтана в северозападна  България се намира село Якимово. Малко са онези, които знаят, че през седми век тук е стъпвала конницата на хан Аспарух, прелетял Дунава, за да основе държава и да обедини племена в единен български род. Следите на хана още са тук, за да напомнят за славното минало.

Ако загърбим древната история, съвременният ритъм на това село, което е и център на община, е подобен на този в много други български селища. Намаляващо и застаряващо население, слаба местна икономика, безработица, изтичане на млади сили в различни посоки извън границите на страната – все процеси, характерни за българския преход, който се точи вече почти четвърт век.

Якимово всъщност е създадено от обединението на някогашните три села – Погорелец, Котеновци и Войници, пояснява зам.-кметът на общината Константин Владов. Разрастването на тези села около 50-те години на миналия век всъщност води до териториалното им срастване, което е причина за сливането. В най-добрите години на селото тук са живели около 5000 души. Демографският срив не е отминал и Якимово – сега жителите му са около 1600 души. От областния град Монтана го делят около 30 км, а от Лом – около 20. Всъщност трябва да се добави и това, че Якимово е общински център за съседните села Комощица, Долно Церовене и Дългоделци. Константин Владов добавя:

През нас минава главният път Монтана – Лом, който  може би е основния за региона към град Лом и пристанище Лом. Общината е предимно земеделска, обработваемите площи на територията на селото и на общината са обширни – около 180 хиляди декара земеделска земя. Това обуславя и земеделския характер на поминъка на хората в региона. Нямаме развити индустриални предприятия с изключение на една мелница за преработка на зърно на територията  на село Комощица.

Земеделие в Якимово развиват предимно дребни собственици, но част от обработваемите площи са притежание и на инвестиционни фондове за земеделска земя. Отглеждат се главно зърнени култури – царевица, слънчоглед, пшеница, ечемик. От няколко години обаче рапицата, която се използва като биогориво, измества доста от традиционните култури. Земеделието създава основните работни места. За намаляване на броя на безработните и в община Якимово разчитат на марките за заетост, финансирани от бюджета. Макар и временни, тези работни места дават надежда, макар и за определен период, на останалите без препитание. Но и тук голяма част от младите жители на селото и на общината са избрали пътища извън България – сезонна работа главно в Германия, Италия, Испания. Светът е голям и мами с възможности.

Сребърното съкровище, пазено в НИМНо да се върнем към историята на Якимово. Тук се гордеят с факта, че през земите на селището минава и все още се вижда (макар и останала само малка част) така нареченият Аспарухов вал. Това отбранително съоръжение, което някога било с дълбочина около три метра, всъщност е пазело една от границите на Аспарухова България, казва зам.кметът на общината Константин Владов.

Много неща за миналото на селото и на региона могат да се научат от богата музейна сбирка в читалището на Якимово. А в Националния исторически музей в София всеки българин може да се възхити на сребърното съкровище със златни апликации, открито в региона през 1972 година. Сребърни купи, гривни и други предмети разкриват тайни от бита на древните хора по тези земи.


Снимки: архив на село Якимово



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50