Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши първата фаза на футболното ни първенство

БНР Новини
„Вечното” дерби между „Левски” и ЦСКА бе белязано с малко качествен футбол, но затова пък с много нерви, сблъсъци на терена и още повече наказателни картони.
Снимка: БГНЕС

„Реал” срещу „Барселона”, „Интер” срещу „Милан”, „Селтик” срещу „Глазгоу рейнджърс”… Почти всяко футболно първенство в света има своята класика, която почитателите на спорта очакват винаги с огромен интерес, независимо от моментната форма и класиране на съперниците. Поне в това отношение не прави изключение и българският футболен шампионат. По стечение на съдбата в последния 26-ти кръг от първата фаза на първенството на България един срещу друг за 133-и път в шампионатен сблъсък излязоха столичните отбори на „Левски” и ЦСКА. И за да бъде празникът пълен, за десерт кръгът предложи още едно дерби. Съперници на Градския стадион в Ловеч бяха двата най-успешни в най-новата история на българския футбол отбора – местният „Литекс” и двукратният първенец на България през последните две години „Лудогорец” (Разград), които и през този шампионат заемат челните две позиции.

За съжаление дългоочакваното дерби между „Левски” и ЦСКА предложи на българските любители на най-популярната в света игра много сблъсъци, много нерви, още повече наказателни картони (13 жълти и 6 червени, от които два след края на мача), малко футбол и един-единствен гол от дузпа. Явно бе, че и двата тима са далеч от най-добрите си дни. Което всъщност не бе чак такава изненада на фона на постоянните проблеми – за ЦСКА във финансов план, а за „Левски” – в резултата на постоянните промени в ръководството и състава на тима. В крайна сметка победата, извоювана с гол на Емил Гъргоров – един от малцината на терена, които предпочитаха да ритат топката, а не краката на съперника, донесе на „армейците” третото място в класирането след края на първата фаза на шампионата. „Левски” все пак зае шесто място. Това осигури на тима право на участие през втората фаза на шампионата в челната седморка, която ще определи новия първенец на България и неговите подгласници. По ирония на съдбата, двете бивши столични величия ще изиграят следващия мач помежду си още през следващия уикенд в първия кръг от втората фаза. Можем само да си пожелаем те да успеят вземат реванш от своите почитатели, като им предложат едно по-близко до футбола зрелище.

Нещо, което ни представиха в неделя вечер отборите на „Литекс” и „Лудогорец”, независимо от непрестанния валеж над градския стадион в Ловеч, преминал към края в мокър сняг. И двата съперника до последния съдийски сигнал водиха оспорвана битка не само помежду си, но и с тежкия терен. Да, мачът наистина завърши без гол. Но както домакините от „Литекс”, така и гостите от „Лудогорец” се стараеха да вземат надмощие, прилагайки изключително футболни аргументи. В крайна сметка равенството запази аванса на шампионите от Разград от една точка пред техния неделен съперник на върха на временното класиране на първенството. Това също така осигури на „лудогорци” почивка в първия кръг на втората фаза, която им е особено необходима в навечерието на осминафиналните срещи в Лига Европа срещу испанския тим „Валенсия”.

„Лудогорец”, „Литекс”, ЦСКА – така изглежда челната тройка в българския шампионат след края на първата фаза. Четвърто и пето място очаквано заеха пловдивските „Ботев” и „Локомотив”. Шести, както вече отбелязахме е „Левски”, а челната седморка напълно заслужено допълни един от най-негостоприемните, особено за лидерите отбори – „Черно море” (Варна).

И докато челната седморка предлага сериозна интрига до края на първенството, то във втората половина нещата са практически решени. Трите тима, които ще запазят мястото си в групата на „майсторите” най-вероятно, независимо от предстоящите 12 кръга, ще бъдат – „Берое” (Стара Загора) и столичните „Славия” и „Локомотив”. Повод за подобна прогноза дава не само разликата от 9 точки между третия и четвъртия в тази група, но и липсата на желание за борба у бургаските „Черноморец” и „Нефтохимик”(всъщност преселил се междувременно в Сливен), „Пирин” (Гоце Делчев) и „Любимец”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40