Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще стане ли Украйна разменна монета в газовата битка за Европа

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Политиката ли е водеща в дипломатическите совалки или газовите интереси на Русия, ЕС и САЩ? Сега е моментът да се прекрои газовата карта на Европа и да влязат отдавна чакащите играчи. Администрацията на Обама заяви, че е време да се отнеме едно от главните геополитически оръжия на Путин. „Газпром” пък заплаши Европа с повторение на газовата криза от 2009г., като намекна, че без „Южен поток” няма да избегне рисковете при преноса на газ през Украйна. Европа заприлича на сандвич, притисната между общите си интереси с Русия и натиска на САЩ за доставка на газ за ЕС.

Каквото и да ти говорят, знай че става дума за… газ

Газопроводът „Южен поток”, минаващ през България, ще е сред първите жертви при санкции срещу Русия и може да бъде блокиран, коментират международни анализатори. Ако се стигне до забрана за внос на руски стоки, Европа ще търси други доставчици на газ – а това Москва няма да позволи. Тя използва кризата в Украйна, играейки с цените на газа и дълговете към „Газпром”, за да притисне страната да продаде газопреносната си мрежа. Така руският газ няма да зависи от транзита през размирната държава. Москва вади и втори коз в битката за европейските газови пазари – строителството на „Южен поток”, който трябва да заобиколи Украйна при доставките на руски газ за Европа. Затова Москва активира енергийната си дипломация през последните месеци, като целта бе да се избърза с газопровода, преди страните-членки на ЕС, участващи в проекта, да изпълнят изискванията на новото енергийно законодателство. Ако „Южен поток” не стартира през 2015 г., Москва ще трябва да се върне на изходните си позиции и отново да зависи от Украйна. От друга страна, при разширяване на конфликта доставките на синьо гориво отново ще бъдат застрашени. Това пък ще бъде поредният коз на Русия да убеди ЕС в необходимостта, Украйна да бъде заобиколена. Т.е. да се построи „Южен поток”.

Картите са свалени на масата

„Газпром” заговори, че растящите дългове на Украйна за доставения газ създават предпоставки за нова газова криза в Европа. ЕС реагира, че ще помогне на Киев да уреди дълга си от 2 млрд. долара. САЩ потвърдиха, че ще отпуснат 1 млрд.долара, като част от международен заем. Вишеградската четворка пък директно поиска от Вашингтон американски газ, за да намали зависимостта си от „Газпром”. Това подкрепи амбициите на Вашингтон да използва огромните си запаси от синьо гориво срещу влиянието на Русия в Европа. Започна изработката на Европейска газова харта с цел бърз пренос на газ от САЩ до Европа. Идеята е втечнения американски природен газ да стига до Гърция.

Правилата на ЕС

Българското правителство категорично подкрепя строителството на „Южен поток”, минаващ през нашата територия. На среща с Путин по време на Олимпиадата в Сочи, премиерът Орешарски коментира, че „държим този проект да се реализира в определените срокове”, а той лично наблюдава развитието му. В същото време ЕС критикува България, че по ключови въпроси, като енергийната сигурност, страната ни се е насочила към Русия. Фокусира се активната роля на София в руския проект „Южен поток”, въпреки възраженията на ЕК. Пак в тази посока, български депутати правят в момента промени в Закона за енергетиката. Експерти твърдят, че така ще се заобиколят правилата на ЕС за „Южен поток”. Защото определението „междусистемни връзки” ще се замени с „интерконектор”, а той се ползва с отстъпки в европейското законодателство.

„Южен поток” не решава проблема на Запада

Експертите са на другия полюс. Те свързват „Южен поток” с проблемите в Украйна. Ако Киев даде право на „Газпром” за безпроблемен транзит и контрол върху газопроводите, проектът се обезсмисля. А за България е по-добре „Южен поток” да не се строи. Защото ще се спестят огромни средства, ще се избегнат санкции от Брюксел, както и евентуални претенции от страна на Русия. При конфронтацията между Русия и ЕС в този формат проектът е невъзможен. Западът ще спре „Южен поток”, защото една от основните му цели бе да лиши Украйна от транзита на газ. Според енергийния експерт Илиян Василев, няма друга по-пряка форма за подкрепа на украинския бюджет – става дума за близо 3 млрд. долара всяка година, като в другия случай Западът ще трябва да дотира украинската икономика. Всъщност, „Южен поток” не решава никакъв проблем на Западна Европа. Така или иначе, количествата газ пристигат и сега.

Още от категорията

Актуализацията на бюджета на България за 2022 г. е факт

След многочасово заседание в последния ден на юни депутатите приеха окончателно актуализацията на държавния бюджет. "В тази тежка политическа обстановка парламентът прояви необходимата доза отговорност. Бюджетът е трудно изпълним, но изпълним ,..

публикувано на 01.07.22 в 10:19

Политическата нестабилност влошава средата за инвестиции у нас

Българското правителство подаде официално оставка след гласувания преди седмица вот на недоверие. Мотивът на вносителя – най-голямата опозиционна партия в НС – ГЕРБ, е провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика. България..

публикувано на 28.06.22 в 10:03

ДДС върху олиото, плодовете и зеленчуците остава 20%, хлябът няма да бъде облаган

Хлябът няма бъде облаган с ДДС, реши парламентарната бюджетна комисия, която обсъжда на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Тя обаче отхвърли предложението на ГЕРБ и “Възраждане” данъкът върху олиото, плодовете, зеленчуците и други..

публикувано на 27.06.22 в 14:16