Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панчо Владигеров – една от най-влиятелните личности на българския ХХ век

Навършват се 115 г. от рождението му

| обновено на 13.03.14 в 13:36 БНР Новини
Снимка: www.lostbulgaria.com
Панчо Владигеров, големият български композитор, пианист и преподавател, е една от най-влиятелните личности на българския ХХ век. Творчеството му, забележително по обем и значение, обхваща около седемдесет опуса. Сред тях са произведения, положили основите на нашата национална композиторска школа.

Роден е на 13 март, преди 115 години. Часове по-рано, но на 12 март, на бял свят се появява неговият брат-близнак Любен Владигеров. През целия си активен живот братята споделят всичко – новите си идеи, успехите, сцената. Владигерови са сред първите концертиращи дуа у нас. Харалан Владигеров – техният баща, е юрист. Съпругата му, д-р Елиза Пастернак, е руска еврейка. Завършва медицина във Франция. Тя е и първата учителка по музика на своите синове. Едва десетгодишен, Панчо Владигеров учи композиция и теория при проф. Добри Христов. Талантът на близнаците и контактите на неуморната им майка ги отвеждат в двореца на цар Фердинанд, който често ги кани да свирят пред височайши особи. На един от дворцовите им концерти сред публиката е Анри Марто – световноизвестен концертиращ цигулар. Възхитен от 12-годишните музиканти, той урежда тяхното обучение в Германия. По настояване на царя, министърът на просвещението проф. Иван Шишманов им отпуска стипендия. Още като студент Панчо Владигеров постига първите си успехи като композитор. Два пъти печели Менделсонова награда – през 1918 и 1920 г. В същия период (1920-1932) работи като пианист и композитор в Deutsches Theater на Макс Райнхард. „Универсал едисион” във Виена издава партитури на негови произведения, а „Дойче грамофон”, Берлин – грамофонни плочи с изпълнения на Владигеров. През 1926 г. Херберт фон Караян завършва специалност пиано в Моцартеума – Залцбург. На дипломния си концерт изпълнява Концерт за пиано и оркестър №1 – една от ранните творби на Владигеров, отличени с Менделсонова награда.

Завръща се в България през 1932 г. В Музикалната академия в София, носеща днес неговото име, той става първият професор по композиция. Преподава композиция, пиано и камерна музика около четири десетилетия. През годините негови студенти са десетки наши творци и изпълнители – Васил Казанджиев, Лазар Николов, Милчо Левиев, Алексис Вайсенберг, Георги Костов, Божидар Абрашев, Стефан Драгостинов, Милко Коларов. Невъзможно е да изброим всички, но не бива да пропускаме Александър Владигеров, неговия син. Талантлив пианист, композитор и диригент той организира интегрален запис на Владигеровите творби. Някои от тях – заедно със СО на БНР. 

Музеен комплекс „Панчо Владигеров” в ШуменНезависимо, че избира да живее в България, Владигеров продължава активно да присъства в музикалния живот на Европа. Носител е на наградата „Готфрид фон Хердер” на Виенския университет (1969). Като изпълнител е гостувал в десетки европейски държави.
Прословутото му чувство за хумор е неотделимо от образа му на безспорен професионалист и ярък творец. Разказват, че постоянно устройвал шеги с приятели, студенти и колеги. За неговия весел характер и пиперлив език и до днес се носят легенди. В „Златния фонд” на БНР са запазени немалка част „конюнктурни” интервюта, свързани с отношението на „другаря Владигеров” към „социалистическото изкуство”.

Годишнината от рождението на Владигеров отбелязват в Москва – с концерт на рождения му ден и гостуваща българска експозиция „За Владигеров – лично”. В къщата-музей „Панчо Владигеров” в родния му град Шумен се организират няколко концерта в негова памет. В единия от тях участват близнаците Ибрахим и Хасан Игнатови – пианисти, лауреати на конкурса „Панчо Владигеров”. Предвидено е и матине за най-малките. В софийския дом на композитора, също превърнат в музей, на рождения му ден ще свири клавирното дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова. А преподаватели и студенти от НМА „Панчо Владигеров” посвещават на своя патрон няколко различни програми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15