Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Деянов – една балетна легенда на 65

Снимка: Кирчо Стоичков

Един от най-блестящите солисти в историята на българския балет – Бисер Деянов – е роден на 11 март 1949 г. Завършва в Санкт Петербург академичното хореографско училище „Агрипина Ваганова” в класа на известния педагог Генадий Селюцкий. В продължение на почти три десетилетия Бисер Деянов е премиер солист в Софийска Национална опера и балет. Репертоарът му обхваща огромен брой солови роли от класическия, съвременния български, руски и западноевропейски балет. Сред отличията му е златен медал от Международния балетен конкурс във Варна, който по-късно многократно е журирал. Бисер Деянов е работил с едни от най-големите хореографи на XX век, като Юрий Григорович, Серж Лифар и др. Танцувал е на престижни сцени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Дълги години е  преподавал в Националното училище за танцово изкуство в столицата. Сега е педагог в катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, както и в частно училище за танцово изкуство „Галина Уланова” при Руския лицей в София. Сред големите заслуги на Бисер Деянов е възраждането през 2008 г. на първия балетен шедьовър, представен на родна сцена – „Копелия” от Лео Делиб. Спектакълът е поставен по случай 80-годишнината от създаването на българския балет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София е домакин на нов фестивал на духовната хорова музика

Преди големия християнски празник Петдесетница, софийският храм "Света София - Премъдрост Божия" е домакин на първото издание на Фестивала на духовната хорова музика "Трисвятую песнь" в дните от 19 до 23 юни.  Организатори са Българският хоров съюз..

публикувано на 19.06.24 в 09:35

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05