Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка ще свири в една от най-хубавите нови концертни зали в Европа

БНР Новини
Снимка: личен архив

Ако сте почитатели на красивия звук на „царицата на инструментите”, то със сигурност изящното изпълнение на цигуларката Яна Дешкова ще докосне душите ви. Още един повод да се гордеем с нея е фактът, че от 2004 г. българката е концертмайстор на симфоничния оркестър на Алборг, Дания.



Яна Дешкова е родена през 1977 г. в Плевен. Единственият музикант в семейството й е нейният брат, който също е цигулар. Според разказите на родителите ми на четири години съм изявила желание и аз да се занимавам с този инструмент. Така се срещнах с моята първа преподавателка Благородна Танева – казва Яна и продължава: В нейния клас бях докато завърших музикалното училище в Плевен, Всички, които са попаднали при нея от самото начало на обучението си, имат голям късмет. Съветите й са ми от полза и до днес. Благородна Танева дава много стабилна основа в цигулковото свирене. Изградила е цяла школа за обучение в България. Представянето на сцена, усещането какво е да се изправиш пред публика – това тя изгради у мен от съвсем ранна детска възраст.

Още като ученичка, Яна Дешкова печели множество национални и международни конкурси, свири като солист на оркестър Симфониета при БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, филхармониите на Плевен и Русе, концертира в Швейцария и Австрия. Участва в майсторските класове на Пинкас Цукерман, Минчо Минчев и Ифра Нийман, под чието ръководство се усъвършенства от 1996 до 2000 г. Яна и до днес е признателна на големия педагог за знанията, които й дава:



След завършването на музикалното училище заминах за Лондон да уча при Ифра Нийман. Това бе много важен период от моето развитие. Професорът оформи усета ми към интерпретацията. Навлизането в детайлите, пресъздаването на стила и намирането на подходящо звукоизвличане, дължа до голяма степен на него. Той изключително допринесе за самостоятелното ми мислене на музикант.

През 1997 Яна Дешкова печели първа награда на международния цигулков конкурс „Родолфо Липицер”, както и специалната награда „Липицер”. Изнася множество концерти в Италия, Германия, Англия. Цигуларката има записи в БНР, БНТ, Радио Франкфурт, Датското национално радио и други медии. След завършване на степен бакалавър, Яна продължава да се усъвършенства в класа на Минчо Минчев в Есен, Германия. От него научих да съм смела на сцената, да съм безстрашна като музикант – спомня си талантливата цигуларка.

Яна Дешкова разказа, че не е имала предварителни планове да живее и работи в Дания. Там я отвежда предложената й позиция на концертмайстор. Цигуларката с вълнение сподели радостно събитие, пряко свързано с оркестъра:



След 25 г. дискусии и преговори за състава бе построена разкошна концертна зала, която се очертава да е една от най-хубавите в Европа. Откриването й е на 29 март. Притежава невероятна акустика. Вече започнахме репетиции в нея, но концертите си изнасяме все още на старото място. Следващия сезон ще имам удоволствието да изсвиря на тази уникална сцена втори цигулков концерт от Сергей Прокофиев под съпровода на моите колеги. Мисълта, че отсега нататък това ще е новият дом на оркестъра, ме кара да се чувствам невероятно.

Освен че е първа цигулка на симфоничния оркестър на Алборг, Яна Дешкова е гост-концермайстор на оркестрите в Орхус, Дания и Трондхайм, Норвегия. Цигуларката е поканена в бароковия ансамбъл „Нов Консорт Лондон”, с който участва във Фестивала на изкуствата в Пърт, Австралия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15