Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана + Галя = Център по забавна математика

БНР Новини

Когато събереш две предприемчиви приятелки, обичащи децата и убедени, че математиката не е никак скучна, а напротив – изключително забавна, какво се получава? Верният отговор на тази задача е Център по забавна математика или иначе казано – цветно, весело място, където малчугани от 4 до 12 години откриват красотата в математиката посредством игри, занимателни задачи, математически танц и театър. Създателките му, Светлана Горанова и Галя Пенчева, се увличат по точната наука още като ученички в Софийската математическа гимназия. След училище пътят на двете момичета се разделя. Светла завършва магистратура по математика в Германия, а Галя е дипломиран инженер по Авиационна техника. Светла определя себе си като предприемач, визионер и учител. Галя е категорична, че въпреки престижната си специалност, по-голямо удовлетворение й носи преподаването. През 2010 г. Светла печели стипендия по програма „Еразъм за млади предприемачи” и заминава за шест месеца на практика в Интерактивния музей „Immaginario Scientifico” в Италия. Именно там тя се учи как се прави бизнес, как се организират ателиета по забавна наука и черпи вдъхновение за своя център. Не е трудно да спечели за идеята и Галя, която още като студентка посвещава голяма част от времето си да помага на колеги да се справят с материала. Така, преди малко повече от три години, в София се ражда Центърът по забавна математика. Момичетата сами разработват програмата, измислят забавните задачки, математическия танц на числата, с който започват заниманията на най-малките.

„Обикновено решаваме, че някоя тема е много хубава за децата. Често пъти това е някаква задача, която ни е харесала и започваме да си мислим, можем ли да я направим за тях – въвежда ни в кухнята на нещата Галя. – Започваме да търсим в различни книжки, много често използваме старата руска литература, както и сайтове в интернет. Когато съберем различните елементи, започваме да мислим как да ги облечем в забавна форма: дали ще бъдем в страната Забавна геометрия и ще се учим да създаваме триъгълници, дали ще бъде някаква приказка за мъничките. Това е черешката на тортата, но тя също е важна, защото увлича децата, приканва ги в математиката, без дори да разбират. Много често след заниманието казват: „Ние не решавахме задачи с числа. Това математика ли беше?”

Децата са безкрайно любопитни, категорична е Галя. Затова двете момичета са си поставили задачата да поддържат и подхранват техния интерес и любопитство. „Всеки път вдигаме по малко летвичката, увеличаваме предизвикателството. Така те се учат на търпение, на трудолюбие, защото в математиката човек трябва да е постоянен”, обяснява още Галя. Малчуганите учат, влизайки в ролята на герои от различни задачи, често на помощ им се притичват също принцесите Цифранка и Геометранка, които вечно спорят кое е по-важно: числата или геометричните фигури. Тук оценки няма, а награда за успешните е нова логическа задача. Освен в центъра, на голям интерес се радват и заниманията в извънкласни форми в няколко столични училища. Математическите рождени дни е друг начин, по който двете млади ентусиастки провокират детското любопитство. „На рождените дни не решаваме задачи – бърза да обясни Светла. – Търсейки пиратско съкровище или участвайки в шпионски игри, децата преминават през различни математически загадки и така стигат до съкровището или пък разчитат някакво тайно съобщение.” Математиката може да бъде толкова заразителна, че „заболели” веднъж от нея, малчуганите не пропускат и летните школи. По случай Международния ден на числото Пи /14 март/ в събота Центърът кани всички любопитковци на голям празник. С помощта на метър, въже и калкулатор те ще могат да онагледят известното число, в практическа работилничка с моден-математически привкус пък ще си скроят шапка. За останалите изненади изкушените могат да научат на място и във Фейсбук страничката на събитието : https://www.facebook.com/events/466410346794213/. Отскоро Светла и Галя са се посветили и на социална кауза, посещавайки дом за изоставени деца във Враца:

Снимка„Идеята ни е да работим с деца от домове, тъй като там наистина има нужда от това материалът да им се поднесе по достъпен за тях начин. На много от тях им липсват знания, но също така са неуверени в собствените сили – обяснява Светла. – Тъй като една от нашите цели е да накараме децата да си повярват, смятаме, че можем да бъдем много полезни в тези домове. В бъдеще ще търсим партньорства и с други домове. Още повече сега, когато се утвърждава нашата система и самите ние ставаме по-уверени в това, което правим, можем да бъдем по-ефективни.”

Светла си мечтае още да създадат пътуваща забавна математика:

„Да си имаме мини бус, който да побира всякакви забавни неща и с него да пътуват забавни математици, които могат да изненадат децата по всяко време навсякъде. Това пак е свързано с някакво движение, откриване на нови хоризонти. Една от мечтите ми е да стигнем до деца, които имат по-малко възможности, както и до незрящи”, споделя още тя.

Рецептата за успех на двете момичета е това, което правиш, да го правиш от сърце.

„Честно казано в началото си мислех, че това ще е работа, в която ще преподаваме по няколко часа и през останалото време ще сме свободни – признава Галя. – Оказа се тъкмо обратното. През първата година се борехме сами. Разбира се, имахме огромна подкрепа, за което сме много благодарни на много хора. Но правехме сами всичко: бяхме учители, мениджъри, връзки с обществеността. Това изгради у нас тази увереност, която се опитваме да предадем на децата. Направи ни по-гъвкави, по-разбиращи. Една от големите трудности беше да общуваме с родителите, да ги убедим, че това, което правим, е полезно. На втората година се появи новото предизвикателство с хората, които работят за нас. Някои от тях са по-възрастни. Оказа се невъзможно да бъдем традиционните шефове, които дават заповеди или се карат. Търсим наш път да общуваме с хората, да си създадем екип. Понякога успяваме, понякога може би не толкова успешно. Постоянно се учим.”

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06