Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Белева и Петър Миланов представят нов албум „Нека ти разкажа”

БНР Новини
Снимка: предоставена от изпълнителите









С гъдулка и китара, а в някои композиции и с глас, Христина Белева и Петър Миланов споделят своята любов към фолклора и в новия си албум „Нека ти разкажа”. Съчетанието на инструментите, с които „разказват” е нетрадиционно, но много красиво. Христина и Петър се срещат в ансамбъл „Филип Кутев”. Заедно участват в различни проекти: с трио „Ла Мигра” на фестивала „Варненско лято”, „Оркестърчи” на Камен Донев, оратория „Меланхолична красота” на Георги Андреев… Поотделно всеки от тях можем да чуем в различни формации. Христина е в група „Булгара”, а Петър – в проекти на кавалджията Теодосий Спасов.

Днес в София и на 16-и март в Пловдив дуото прави премиера на албума, който съдържа девет авторски композиции.

Музикантите създават проекта през 2011 година. Тогава записват и първия си самостоятелен албум, озаглавен „На фокус”. Вторият – „Нека ти разкажа”, е като естествено негово продължение. И двамата изпълнители са със свой индивидуален стил в интерпретирането. Христина отдавна е превъзмогнала предразсъдъците за мястото на гъдулката в съвременното музикално пространство. Много успешно успява да налага използването й в други жанрове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15